Κομοτηνή: Χωρίς συντήρηση το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6

Array

Στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο 11 πεζοπορικών διαδρομών μεγάλων αποστάσεων. Τα μονοπάτια αυτά τα διαχειρίζεται η European Ramblers Association με έδρα στην Κassel της Γερμανίας. Στόχος των διαδρομών αυτών είναι να διασχίσουν περιοχές με αξιόλογο φυσικό περιβάλλον και ιστορικό περίγυρο, κινούμενες συνήθως σε υψόμετρα από 500 – 1000μ. χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημεία τους που ξεπερνούν τα 2000μ. ενώ πολλές φορές φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Κομοτηνή: Χωρίς συντήρηση το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6Ονομάζονται μονοπάτια αν και πολλές φορές οι διαδρομές δεν κινούνται καθ΄ ολοκληρία σε μονοπάτια αλλά και σε χωματόδρομους και σε μικρά τμήματα ασφάλτων. Οι ημερήσιες διαδρομές τους κυμαίνονται από 15 μέχρι 25 χλμ. και διαρκούν από 8 έως 10 ώρες. Τα 11 ευρωπαϊκά μονοπάτια φτάνουν στο εντυπωσιακό μήκος των 46.000 χλμ. Ένα τέτοιο ευρωπαϊκό μονοπάτι, το E6 αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η 63χρονη Σίλια Χολινγκγουόρθ στην επιστροφή της από την Μεσημβρία στην Μαρώνεια, η Βρετανίδα τουρίστρια,που εντοπίστηκε διαμελισμένη στα Πετρωτά της Ροδόπης.

Το Ε6 ξεκινάει από την Φινλανδία και διασχίζοντας Δανία- Γερμανία – Τσεχία – Αυστρία – Σλοβενία – από το λιμάνι της Ριέκας φθάνει στην Ηγουμενίτσα και διασχίζει οριζόντια την Ελλάδα μέχρι την Σαμοθράκη όπου και τελειώνει στην κορυφή του όρους Φεγγάρι. Το συνολικό του μήκος είναι και αυτό περίπου 6.000 χλμ. ενώ το ελληνικό τμήμα  είναι περίπου 1000 χλμ.

Φορέας ανάπτυξης αυτών των μονοπατιών είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης. Για τη σηματοδότηση χρησιμοποιήθηκαν στύλοι με σήμανση και πινακίδες, μικρές τετράγωνες πινακίδες με κίτρινο και μαύρο χρώμα. «Είναι ασφαλή αυτά τα μονοπάτια;» ρωτήσαμε τον Έφορο Ορειβασίας κ. Χρήστο Τζώτζο; « Ναι, είναι ασφαλή μονοπάτια από την άποψη ότι δεν περνούν από δύσκολα και δύσβατα μέρη. Δεν χρειάζονται τεχνικά μέσα για να διασχιστούν.» απάντησε για να επισημάνει «Παρόλο αυτά θα πρέπει όσοι τα ακολουθούμε να έχουμε στο μυαλό μας όλους τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν για όλα τα μονοπάτια και για όλες τις εξορμήσεις μας στη φύση γενικότερα.» Καλώντας τον να ιεραρχήσει αυτούς τους κανόνες ασφαλείας σημειώνει «Θα πρέπει να είμαστε καταρχήν σίγουροι για τον εαυτό μας, ότι δηλαδή μπορούμε σαν οργανισμός να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του μονοπατιού, ότι μπορούμε να περπατήσουμε κάποιες ώρες. Να χειριστούμε το νερό και την τροφή που έχουμε μαζί μας, ώστε να μην ξεμείνουμε και κινδυνέψουμε από αφυδάτωση και εξάντληση. Να είμαστε τουλάχιστον τρεις στην ομάδα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.»

Στα Ε4 και Ε6 δεν έχει γίνει καμία συντήρηση στην περιοχή

«Κοινοποιούνται τα στοιχεία του περιβάλλοντος στον περιπατητή;» ρωτάμε τον έμπειρο ορειβάτη για να σημειώσει πως «Ναι, στις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών μονοπατιών υπάρχουν και πινακίδες που περιγράφουν σε γενικές γραμμές το τι περιλαμβάνει το κομμάτι στο οποίο βρισκόμαστε.» Σ’ αυτό το σημείο ο Έφορος της Ορειβασίας σπεύδει να σημειώσει ότι τα «Τα μονοπάτια που είναι στην Ελλάδα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν πολλά χρόνια πριν και μόνο σε κάποιες περιοχές υπάρχει ανανέωση της σηματοδότησης και των πινακίδων. Ενδεχομένως στην περιοχή μας να μην υπάρχουν όπως είχαν τοποθετηθεί τότε.» τονίζει.  Παράλληλα, σημειώνει πως «Πρέπει να γίνεται μια συντήρηση.» Από ποιόν όμως;

Σύμφωνα με τους γνώστες, πρέπει να συντάσσονται περιοδικές επιθεωρήσεις της υποδομής και να αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA). Ειδικά η σήμανση πρέπει να διατηρεί τα πρότυπα που έχει υιοθετήσει η ERA. Η ισχύς της πιστοποίησης αρχίζει με την ημέρα της απονομής της και διαρκεί 3 χρόνια. Όλοι οι φορείς και ομάδες που έχουν κοινωνική ή οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του μονοπατιού, όπως οι δασικές και άλλες περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ομάδες τουριστικών συμφερόντων, ορειβατικοί και πεζοπορικοί σύλλογοι, ιδιοκτήτες που γειτνιάζουν με τις εκτάσεις αυτές και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν την ευθύνη. «Για την συντήρηση είναι πολλοί υπεύθυνοι. Δεν υπάρχει κάποιος εξουσιοδοτημένος φορέας που έχει εξουσιοδοτηθεί για να τα συντηρεί. Πρέπει να γίνει με πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών.» δηλώνει με ειλικρίνεια ο κ. Τζώτζος και στο ερώτημα «Αν έγινε κάτι τέτοιο;» απαντά πως «Για τα ευρωπαϊκά μονοπάτια δεν έχει γίνει κάτι. Σε άλλα μονοπάτια της περιοχής μας έγινε συντήρηση στο ευρωπαϊκό μονοπάτι όχι.»

Απαραίτητη η παρουσία τριών ατόμων στις εξορμήσεις στη Φύση

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το τραγικό τέλος της Βρετανίδας τουρίστριας ο κ.Τζώτζος σπεύδει να σημειώσει πως «Δεν ξεκινάς, αν δεν έχεις άλλους δύο. Επειδή κι εμείς πηγαίνουμε πεζοπορίες προβληματιστήκαμε στο άκουσμα της είδησης. Όταν είσαι σε ένα φυσικό περιβάλλον, θα πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις για το πώς αντιδράς. Η άτυχη Βρετανίδα μάλλον δεν ήξερε πώς να αντιδράσει απέναντι στα σκυλιά που φέρεται να της επιτέθηκαν και είχε αυτό το τέλος.» Σημαντικό, όπως σημειώνει ο κ. Τζώτζος είναι «Πρώτο, να μείνεις ήρεμος και ψύχραιμος και δεύτερον να βρεις κάτι στο οποίο μπορείς να βάλεις πλάτη, ένα δένδρο, έναν τοίχο γιατί τα σκυλιά και τα άγρια ζώα επιτίθενται από πίσω από μπροστά είναι πολύ δύσκολο να σε δαγκώσουν.»
φώτο: αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ – κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος