«Υπάρχει «δίψα» στα παιδιά και μάλιστα περισσότερο από ότι πριν για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την έλευσή τους στα φροντιστήρια, όπως επίσης και από τους γονείς που είχαν για καιρό τα παιδιά κλεισμένα την περσινή σχολική χρονιά και έχουν πια καταλάβει ότι η μάθηση χρειάζεται ένα περιβάλλον διαφορετικό από τον Υπολογιστή και την Τηλ-εκπαίδευση» δηλώνει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ροδόπης, η κα Χρύσα Μαρίνου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής τονίζει ότι: «Σαν το δια ζώσης μάθημα δεν υπάρχει, είναι αναντικατάστατο» και μιλά για την προσέλευση των παιδιών, που είναι διαφορετική από την έλευση της Πανδημίας και μετά . «Τα παιδιά έρχονται πιο νωρίς από την ώρα του προγραμματισμένου μαθήματος γιατί τους έχει λείψει πολύ η κοινωνικοποίηση, το «δέσιμο» , η τάξη, το να κάνουν project ξανά. Όλα αυτά είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικά».
Όπως σημειώνει η κα Μαρίνου έχουν αρχίσει να «φαίνονται» κάποια προβλήματα-« κατάλοιπα» της καραντίνας. «Άλλο για αυτούς που βρίσκονται στα 30, στα 40, στα 50 και στα 60 τους χρόνια και άλλο για παιδιά 10 ετών μια τέτοια εμπειρία» δηλώνει και εξηγεί ότι τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοί της καλούνται πρώτα να είναι διασκεδαστές, εμψυχωτές, ψυχολόγοι, γονείς, φίλοι και μετά δάσκαλοι. «Δυστυχώς πολλά παιδιά με το κλείσιμο στο σπίτι αναγκάστηκαν να «κλειστούν» ακόμη περισσότερο στον εαυτό τους. Τα παιδιά ούτως η άλλως έχουν κάποια θέματα κοινωνικοποίησης, τώρα με την Πανδημία και τον εγκλεισμό συναντούν πολλά προβλήματα, σχεδόν δεν μιλάνε, δεν ανοίγονται, δεν κάνουν παρέες. Δεν μιλάμε για το εάν έρχονται αδιάβαστοι, αλλά για βασικές δεξιότητες : Να ακούσουν το δάσκαλο, να καθίσουν στο θρανίο , όλα αυτά δεν υπάρχουν, επαναπροσδιορίζονται τα πάντα»
Σε ερώτηση δε αν είναι εύκολο αυτό το κομμάτι του «επαναπροσδιορισμού»; απάντησε πως όλα εξαρτώνται από την εμπειρία, από το αν αγαπούν αυτό που κάνουν. «Δεν είναι εύκολο, θέλει χρόνο. Αξίζει τον κόπο για τα παιδιά γιατί εάν δεν τους βοηθήσουμε εμείς, ποιος θα τους βοηθήσει; Οι δάσκαλοι και οι γονείς θα πρέπει να βάλουν τώρα τα δυνατά τους».
Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας θεωρείται δεδομένη πια από τους γονείς ως προσόν των παιδιών τους. «Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια να νοιάζονται περισσότερο για την απόκτηση ενός πιστοποιητικού με εύκολο τρόπο χωρίς να εξετάζουν εάν συνοδεύεται από επαρκή γνώση της ξένης γλώσσας.
«Μόνο και μόνο να έχω το χαρτί και μετά βλέπουμε», υπάρχει αυτή η τάση από τους γονείς» σημειώνει με προβληματισμό και προσθέτει ότι «Το καλύτερο όμως που έχουν να κάνουν είναι να εμπιστεύονται ανθρώπους ειδικούς και να ξέρουν ότι η ξένη γλώσσα δεν είναι μια δραστηριότητα, δεν είναι ένα καράτε, ένας χορός , είναι διαβατήριο και αν όντως έχεις τη γνώση, τότε θα σε βοηθήσει μια ζωή. Εάν δεν γνωρίζεις μια και δύο ξένες γλώσσες και είσαι νέος, φοιτητής, που θέλεις να αξιοποιήσεις κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεν μπορείς να προχωρήσεις, όπως θα ήθελες».
Όσον αφορά στις προτιμήσεις των ντόπιων; Η γνωστή ιεράρχηση μάλλον έχει ανατραπεί, η σειρά: Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά έχει αλλάξει σε: Αγγλικά («με εύκολο τρόπο»), Βουλγάρικα, Τουρκικά και Γερμανικά…
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος