Κομοτηνή-Χ.Κυριακούση: Μείωση των αντικειμενικών αξιών σε οικισμούς της Ροδόπης ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Αγώνα δρόμου κάνουν οι ιδιοκτήτες γης και οι μηχανικοί για να προλάβουν έως τις 9 Δεκεμβρίου, που λήγει η προθεσμία, το δικαίωμα της κατά παρέκκλισης δόμησης εκτός Σχεδίου.

Αυτές τις μέρες σημειώνεται κοσμοσυρροή στα γραφεία των μηχανικών της Κομοτηνής λόγω της υποβολής αίτησης προ έγκρισης άδειας. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ροδόπης, την κα Χρύσα Κυριακούση, δεν θα πρέπει να χάσουν χρόνο οι ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει αγρούς και τους έχουν πληρώσει ως κτήμα για ανέγερση κατοικίας. Η αίτηση αυτή θα έχει ισχύ έως το Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση έκδοσης άδειας ή αίτηση προέγκρισης άδειας.

Παράλληλα, μιλώντας σήμερα 7-12-2022 στο www.ertnews.gr, σημείωσε ότι ως Σύλλογος θα υποβάλλουν αίτημα στο δήμο, ώστε και επισήμως να ζητηθεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα εκείνα που βρίσκονται σε οικισμούς.

Με εξαίρεση την παράλια ζώνη και κάποιους οικισμούς πέριξ της Κομοτηνής (Ροδίτη, Κόσμιο, Καρυδιά) σε όλα τα υπόλοιπα χωριά της Ροδόπης οι αντικειμένικές αξίες δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες πραγματικές αξίες με αποτέλεσμα αντί για 10.000 -15.000 ευρώ που είναι η πραγματική αξία να «χρεώνονται» με αντικειμενική αξία 80.000 ευρώ και πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2.500 – 3.000 ευρώ. «θα ζητήσουμε υποβάλλοντας αίτημα μέσω Δήμου τη μείωση της αξίας σε αυτές τις περιοχές γιατί πολλοί άνθρωποι χάνουν επιδόματα που δικαιούνται και έχουν ανάγκη» ανέφερε η κα Κυριακούση.

Υπενθύμισε δε, ότι όσοι έχουν πρώτη κατοικία σε δασικές εκτάσεις ενταγμένες, όμως, σε οικιστικά σύνολα καταβάλλοντας μέχρι τις 31-12-2022 το ποσό των 250 ευρώ σταματούν τυχόν πρόστιμα και κατεδάφιση.

Επίσης, η κα Κυριακούση σημείωσε ότι όσες γονικές παροχές έγιναν θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να δηλωθούν στην εφορεία, είτε αφορούν ακίνητα, είτε τραπεζικές μετακινήσεις. Τέλος, τόνισε ότι μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου θα μπορούν στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου να προβούν σε τυχόν διορθώσεις ή να υποβάλλουν ενστάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος