Κομοτηνή – Χ. Κυριακούση: Μέχρι τον Ιανουάριο η προανάρτηση του Κτηματολογίου

Εντός των προσεχών ημερών ξεκινούν οι προθεσμίες για τα αδήλωτα τετραγωνικά με το «άνοιγμα» της σχετικής πλατφόρμας. «Όσοι ξεχάσαμε να τα δηλώσουμε μπορούμε να το κάνουμε -με πρόστιμο όμως 20%» δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης, κα Χρύσα Κυριακούση.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (18-10-2021) αναφέρθηκε στις γονικές παροχές τονίζοντας πως πρόκειται για τεράστια διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς μέχρι και 800.000 ευρώ απαλλάσσονται από τη φορολογία για τις μεταβιβάσεις εκείνες σε βαθμούς 1ης συγγένειας, δηλαδή μεταβιβάσεις γονέων και παππούδων προς παιδιά και εγγόνια.

Κομοτηνή – Χ. Κυριακούση: Μέχρι τον Ιανουάριο η προανάρτηση του Κτηματολογίου
Χ. Κυριακούση

«Να περνά έγκαιρα ό,τι είναι να περάσει στα παιδιά, ώστε να κτίσουν σιγά-σιγά τη δική τους οικονομία, όχι μόνο ακίνητα, αλλά και πάσης φύσεως κινητή περιουσία. Ό,τι αφορά σε μετρητά, σε μετοχές, σε αξίες, ό,τι έχει ο γονέας ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες και μπορούν τώρα να τα δώσουν έγκαιρα όσο είναι εν ζωή για να “χτίσουν” τα παιδιά τη δική τους οικονομία» ανέφερε η κα Κυριακούση.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχουν και «κρυφά» σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξει, αυτός που δίνει. Αυτός που θα κάνει τη δωρεά πρέπει να δει το δικό του Πόθεν Έσχες, αν καλύπτει αυτό που δίνει, και αυτός ο οποίος παίρνει να δει αν καλύπτει τα τεκμήρια. «Εφόσον έρθει πάνω σου ένα περιουσιακό αγαθό πρέπει να «δημιουργεί τεκμήριο και πρέπει να το σηκώνεις επομένως να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τους λογιστές» είπε.

Από 1/1/22 έρχεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αφορά μόνο μεταβιβάσεις και θα τις επιβαρύνει κατά 1.000 ευρώ, και αυτό αφορά όλο τον ηλεκτρονικό φάκελο. Οι “αμελείς” θα πληρώσουν ξανά την έλλειψη αρχείου.

Όσον αφορά στο Κτηματολόγιο; «Μέχρι και τον Ιανουάριο, αρχές του έτους, θα έχουμε και την προανάρτηση στην περιοχή μας” απάντησε η κα Κυριακούση προσθέτοντας: “Στην πρώτη ανάρτηση, θα ελέγχουμε την ιδιοκτησία μας, θα συμπληρώνουμε χαρτιά που δεν είχαμε βάλει, π.χ. επανέλεγχος τετραγωνικών, θα ακολουθήσει και η φάση της ανάρτησης“. Παράλληλα, σημείωσε: “Το Κτηματολόγιο τελειώνει τέλος του ’22. Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να μην επιβάλει πρόστιμα, οποιαδήποτε μεταβίβαση δε θα προχωρά, όμως, χωρίς χαρτί κτηματολογίου”, καταλήγοντας, “τετραγωνικά, μεταβιβάσεις, κτηματολόγια είναι αλληλένδετα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος