Κομοτηνή – Χ. Κυριακούση: Η Ροδόπη είναι ιδιοκτησιακά ουδέτερη

Στη μεταρρύθμιση του πλαισίου των αντικειμενικών αξιών αναφέρθηκε σήμερα, Τρίτη 8 Ιουνίου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (8-6-2021) η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων ΡοδόπηςΧρύσα Κυριακούση. “Περίμεναν οι ιδιοκτήτες να επέλθει μέσω του διακανονισμού των αντικειμενικών αξιών η σύγκλιση των τρεχουσών εμπορικών αξιών και των παλιών αντικειμενικών που υπήρχαν. Ο νομός Ροδόπης δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα, με την έννοια ότι δεν έχουμε μεγάλες αυξήσεις εμείς, έχουμε μια αύξηση 50 ευρώ σε κάποιες περιοχές”, είπε.

Παράλληλα, η κ. Κυριακούση σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στην παραλία Αρωγής με 150 ευρώ το τ.μ. και στην παραλία Αλκυόνας με 100 ευρώ. Κάποιες αυξήσεις της τάξεως των 50 ευρώ γίνονται σε κάποιες ζώνες μέσα στην Κομοτηνή και στη Μαρώνεια και στην Αρωγή. “Είναι μικρή η διακύμανση και εντός πόλης, 50 ευρώ στην 1η 2η και 3η Ζώνη, ασήμαντες οι αλλαγές. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να σπεύσουν να τελειώσουν με γονικές παροχές, δωρεές και αγορές. Όσοι κάνουν μεταβιβάσεις, αγορές, δωρεές, τις ολοκληρώνουν άμεσα. Μην ξεχνάτε ότι από 1η Ιουλίου έρχεται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου που θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη τουλάχιστον 1.000 ευρώ” είπε η κ. Κυριακούση.

Οι περισσότερες τιμές στον νομό Ροδόπης είναι ίδιες. Στα παράλια σημειώνεται αύξηση 100-150 ευρώ το τ.μ. -αυτό σημαίνει ότι η περιοχή είναι ιδιοκτησιακά ουδέτερη, σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων και εξηγεί “με την έννοια ότι δεν έχει ιδιαίτερη ζήτηση. Σημαίνει μια σταθερότητα, μια στατικότητα, μια ουδετερότητα. Τουλάχιστον δεν απαξιωνόμαστε εντελώς. Για παράδειγμα στην Φλώριννα και σε άλλες πόλεις σαν την Κομοτηνή οι τιμές έχουν πέσει.”

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ “ενδεχομένως και να μην επηρεαστεί” απαντά η κα Κυριακούση και εξηγεί: ” διότι έχει την ιδιαιτερότητα να έχει ένα εύρος τιμών. Δηλαδή δεν είναι μόνο μια η τιμή του ΕΝΦΙΑ για να αλλάξει ο Συντελεστής. Μπορεί να ξεκινάει από 700 έως 1000 ευρώ το τ.μ. και μετά να αλλάζει ο συντελεστής, επομένως κάποιες περιοχές παρ όλη την αύξηση να μην επηρεαστούν διότι δεν αλλάζει ο συντελεστής. Ο ΕΝΦΙΑ όμως των ιδιοκτητών θα επηρεαστεί άμεσα το 2022, περιμένουμε καλύτερες μέρες για τους ιδιοκτήτες με την έννοια ότι μπήκαν στις αντικειμενικές 4000 Ζώνες οι οποίες ήταν εκτός, οι επίμαχες Ζώνες γι αυτό και γινόταν όλη η φασαρία, πρόκειται για περιοχές με πολύ αυξημένες εμπορικές αξίες οι οποίες στα χαρτιά δε είχαν αντικειμενικές αξίες. Πωλούνταν για εκατομμύρια και δεν φαινόντουσαν στα χαρτιά. Αυτέ οι νέες 4.000 ζώνες θα σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος, το βάρος του συμπληρωματικό φόρου”.
συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος