Κομοτηνή – Χ. Καπουσούς: Έμειναν οι μισοί καπνοκαλλιεργητές στη Ροδόπη σε διάστημα δώδεκα χρόνων

Φυλλορροούν οι καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης. Η αριθμητική τους συρρίκνωση την τελευταία δεκαετία μαρτυρά τα δυσοίωνα κοάσματα του χώρου τους. Πριν 12 χρόνια καλλιεργούσαν καπνό 8.000 καλλιεργητές σήμερα βρίσκονται στο χώρο, στην ΠΕ Ροδόπης, οι μισοί, 4.000.

Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή- καπνοκαλλιεργητής και ο ίδιος-  Καπουσούς Χαλήλ Χουσεϊν, κύρια αιτία εγκατάλειψης του χώρου είναι η κατακόρυφη πτώση της τιμής. Ενδεικτικά ανέφερε πως από τα 11-12 ευρώ το κιλό –μαζί με την επιδότηση- το 2017 την τελευταία χρονιά πούλησαν τον καπνό τους 6 ευρώ. «Πραγματικά η πτώση της τιμής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας» δήλωσε ο έμπειρος καπνοκαλλιεργητής μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (20-6-2022).

Όπως είπε στην Ροδόπη καλλιεργούνται 35.000 στρέμματα από 4000 καλλιεργητές και παράγονται 4 εκατομμύρια τόνοι. Φέτος αναμένεται η παραγόμενη ποσότητα να είναι λιγότερη κατά 500.000 κιλά. «Κύρια αιτία τα λιγότερα στρέμματα, οι λιγότεροι άνθρωποι που συνεχίζουν αυτή την πολύ δύσκολη ενασχόληση» σημείωσε μην κρύβοντας την ανησυχία του για το μέλλον της παραδοσιακής ποικιλίας καπνού Ανατολικού τύπου Μπασμά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος