Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αναγκαστικά και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια οι καταναλωτές. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφερε και αύξηση των καταγγελιών για ηλεκτρονικές απάτες.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Κομοτηνής του νομικού συμβούλου της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, του κου Γιώργου Μελισσάρη σημαντική παράμετρος στην τελευταία μελέτη που εκπόνησε η Ένωση είναι το στοιχείο εκείνο που καταγράφει την αύξηση των καταγγελιών στην κατηγορία των Ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όπως είπε, στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (18-2-2022), «το κύριο καταναλωτικό πρόβλημα εστιάζεται στο δικαίωμα στην υπαναχώρηση (54,5%), ενώ το δικαίωμα της αντικατάστασης ελαττωματικών προϊόντων καταστρατηγήθηκε σε ποσοστό 27,3%.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δικαίωμα της υπαναχώρησης, προσθέτοντας πως: «Τα πολλά δικαιώματα που έχει ο καταναλωτής απέναντι στον προμηθευτή, απέναντι στον έμπορο, τα οποία οφείλει να γνωρίζει, δεν τα γνωρίζει». Σημειώνοντας πως το διαδίκτυο είναι μια εύκολη λύση στην αναζήτηση των τρόπων προστασίας, όπως και η διατύπωση αποριών στις Ενώσεις Καταναλωτών.
Μιλώντας για το δικαίωμα της υπαναχώρησης εξήγησε πως αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, «που μπήκε στη ζωή μας πολύ απότομα και μάλιστα αυτή η απότομη είσοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τον μέσο καταναλωτή, να μην είναι εξοικειωμένος, δημιούργησε και πάρα πολλά προβλήματα, ένα από αυτά είναι το δικαίωμα υπαναχώρησης, το δικαίωμα του καταναλωτή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση που έχει συνάψει ηλεκτρονικά, μια ηλεκτρονική παραγγελία, ένα προϊόν». Δίνοντας επιπλέον πληροφορίες σημείωσε πως: “Όταν το παίρνω ηλεκτρονικά, έχω περιθώριο, χωρίς να προβάλω κάποιο λόγο, μέσα σε 14 ηλεκτρονικές μέρες να υπαναχωρήσω”.
Αυτή η σημαντική πληροφορία τα δύο και πλέον χρόνια της Πανδημίας δεν ήταν ευρέως γνωστή, παρά το γεγονός ότι ο Νόμος Προστασίας του καταναλωτή έχει ισχύ από το 1994. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές το πρόβλημα της άγνοιας της υπαναχώρησης ή των ελαττωματικών προϊόντων ήταν επίσης μια συχνή καταγραφή. Γι αυτό και ο κος Μελισσάρης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η καταναλωτική συμπεριφορά πρέπει να περιβάλλεται από γνώση των δικαιωμάτων. «Χωρίς γνώση των δικαιωμάτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο καταναλωτής δεν θα εξυπηρετηθεί. Η κατανάλωση του δεν θα πιάσει τόπο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος