Κομοτηνή: Αυξημένες οι μεταγγίσεις, αναγκαίες οι εθελοντικές αιμοδοτήσεις στο Σισμανόγλειο

Εθελοντής αιμοδότης ετών εξήντα. Ενεργός πολίτης, που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Για πεντηκοστή (50η) φορά διάβηκε το κατώφλι του Τμήματος Αιμοδοσίας της Κομοτηνής. Μέχρι τα 65 του χρόνια που «θέλει να παραμένει ενεργός αιμοδότης», όπως ανάφερε προσδοκά να βλέπει στις διπλανές κλίνες αιμοδοσίας νέα παιδιά που θα κάνουν το ίδιο.

«Στοίχημα» που θα πρέπει να κερδηθεί αν λάβει κανείς υπ όψιν του ότι η «ομάδα» των εθελοντών αιμοδοτών της Ροδόπης είναι γηρασμένο ηλικιακά. Ανησυχητικό για το μέλλον της αιμοδοσίας, αλλά και για το παρόν σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη με αυξημένες ανάγκες.

Με τις ανάγκες αυξημένες λόγω των πολλών και συχνών μεταγγίσεων για αίμα λειτουργεί το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο». Κάτι τα πολλά περιστατικά αναιμιών, κάτι περισσότερο τα αναβληθέντα χειρουργεία στάθηκαν αφορμή για μια ακόμη φορά να σημειωθεί αύξηση των μεταγγίσεων, άρα και της ζήτησης.

Κομοτηνή: Αυξημένες οι μεταγγίσεις, αναγκαίες οι εθελοντικές αιμοδοτήσεις στο Σισμανόγλειο
Η κα Ανδρεάδου όρθια στα δεξιά της φωτογραφίας

Όπως δήλωσε σήμερα (14-10-2022) στο ertnews.gr η Συντονιστής Διευθυντής Ανδρεάδου Μαριάννα, Βιοπαθολόγος, δεκαπέντε (15) με είκοσι (20) άτομα καθημερινά στην (καλύτερη περίπτωση) προσέρχονται στο Τμήμα. Αριθμός που μερικές φορές δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. «Προβαίνουμε και σε τηλεφωνικές κλήσεις καλώντας συνειδητοποιημένους εθελοντές να έρθουν να αιμοδοτήσουν», σημείωσε η κα Ανδρεάδου.

Οι πιο συνειδητοποιημένοι είναι άτομα ηλικίας πενήντα (50) και εξήντα (60) ετών εξήγησε, προσθέτοντάς ότι πρόκειται για άνδρες αλλά και γυναίκες, με τις τελευταίες πιο άμεσες στην ανταπόκρισή τους επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης των εθελοντών/ εθελοντριών. «Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της προσφοράς, αλλά και της εμπλοκής των νέων στην όλη διαδικασία» σημείωσε η κα Ανδρεάδου.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό των εθελοντικών αιμοδοσιών; «Ένα δίμηνο γεμάτο με εκδηλώσεις» το διάστημα Νοέμβριος και Δεκέμβριος τονίζοντας, όμως, ότι η αιμοδοσία είναι πρωταγωνίστρια από μόνη της και δεν θα πρέπει να ακολουθεί τα κοινωνικά δρώμενα με την «διάχυση» των αιμοδοσιών για την καλύτερη διαχείριση των μονάδων που συγκεντρώνονται να φαντάζει αναγκαία.

Μιλώντας τέλος για το προσωπικό του Τμήματος σημείωσε ότι έχουν προσληφθεί άτομα, αλλά «πάντα είναι καλοδεχούμενη μια ακόμη επιπλέον ενίσχυση». Αίτημα για ενίσχυση αυτονόητο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ετησίως πραγματοποιούνται τουλάχιστον 5000 αιμοληψίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος