Κομοτηνή: Άτομα με Νοητική Υστέρηση μάγειρες με ταλέντο

Κρατούν στα χέρια τους την κουτάλα με άνεση επιδέξιου μάγειρα. Τοποθετούν τις κατσαρόλες στα αναμμένα μάτια της κουζίνας, δίνουν σχήμα στα ζυμαρικά τους. Πλάθουν με τα χέρια τους τη ζύμη. Άτομα με Νοητική Υστέρηση, μάγειρες με ταλέντο, chef σε ένα ιδιαίτερο εργαστήριο  γευστικών «πειραματισμών».

Ήταν Αύγουστος του 2021 όταν μαγείρεψαν τις πρώτες συνταγές Vegan, αξιοποιώντας πρώτες ύλες από τον λαχανόκηπο του Συλλόγου. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Στο εργαστήρι ζυμαρικών τους τώρα πια παρασκευάζουν τα δικά τους προϊόντα τα οποία γίνονται ανάρπαστα.

«Καταφέραμε κάτι πρωτότυπο για την περιοχή μας, να δημιουργήσουμε ένα εργαστήριο παραγωγής-παρασκευής ζυμαρικών και γλυκών με τη συμβολή των ΑμεΑ» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (27-4-2022) ο πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», ο κος Ηλίας Ποιμενίδης.
«Προσβλέπουμε μέσω αυτού του Εργαστηρίου στην Επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών. Ήδη ο πρώτος ωφελούμενος εργάζεται στο συγκεκριμένο εργαστήριο.» ανέφερε εξηγώντας ότι εκπαιδεύονται στην παρασκευή των προϊόντων τους. «Εννοείται ότι υπάρχει και βοήθεια, δεν μπορούν μόνα τους τα παιδιά να χειριστούν τα μηχανήματα. Βοηθούν ακόμη και στην πώληση των προϊόντων, τα πάνε δηλαδή στα τοπικά μαγαζιά και πουλούν τα προϊόντα που παρασκευάζουν. Βοηθά αυτό πάρα πολύ στην κοινωνικοποίησή τους» είπε.
Ήδη έχουν προμηθεύσει με προϊόντα τους καταστήματα τόσο στην αγορά της Κομοτηνής, όσο και σε ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης. «Είναι πολύ ενθουσιασμένοι οι ωφελούμενοι» ανέφερε ο κ. Ποιμενίδης
Ένα ουσιαστικό βήμα προώθησης των προϊόντων τους είναι η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με πολλά παραρτήματα του 4ου Σώματος Στρατού. « θα πουλάμε προϊόντα στα στρατιωτικά πρατήρια της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Δράμας, του Διδυμότειχου και της Αλεξανδρούπολης» είπε προσθέτοντάς «και συνεχίζουμε να προσβλέπουμε σε συνεργασίες με μεγάλα σούπερ μάρκετ».
Στις 6 Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ελευθερίων της πόλης, το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», θα μαγειρεύουν συνταγές Vegan, αξιοποιώντας πρώτες ύλες από τον λαχανόκηπο του συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.
Φώτο:Αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος