Από τις δικογραφίες και τις άλλες επαγγελματικές του υποχρεώσεις ξεκλέβει πάντα χρόνο ο Στυλιανός Νικολάου, δικηγόρος, χοροδιδάσκαλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Ο Εύξεινος Πόντος» αν πρόκειται να αναφερθεί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παράδοση και τον Πόντο. Έτσι, με την βοήθειά του, “γυρίζουμε το χρόνο πίσω” και στεκόμαστε στην Αποκριά του Πόντου.
«Με τ’ ωβόν εβούλωσά το, με τ’ ωβόν θ’ ανοίγ’ ατο»
«Στον Πόντο οι άνθρωποι ήταν βαθύτατα θρησκευόμενοι γι’ αυτό την Αποκριά την ονόμαζαν «Εμπονέστια» που σημαίνει «εμβαίνω εις την νηστείαν»» δηλώνει σημειώνοντας πως για σαράντα ημέρες, μετά την αποκριά, θα τηρούσαν ευλαβικά την περίοδο της νηστείας. «Το βράδυ της Αποκριάς, ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας σφράγιζαν το στόμα τους για την περίοδο της νηστείας τρώγοντας ένα αυγό και λέγοντας «Με τ’ ωβόν εβούλωσά το, με τ’ ωβόν θ’ ανοίγ’ ατο». Το πρώτο φαγώσιμο που θα έτρωγαν, μετά το τέλος της νηστείας, θα ήταν το κόκκινο αυγό, το Πασχαλιάτικο.» εξηγεί ο άριστος γνώστης της ποντιακής παράδοσης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Οι Πόντιοι, όπως δηλώνει, ήταν πολύ αυστηροί με την νηστεία. Ακόμη και η μύτη εάν άνοιγε ενός παιδιού, του έλεγαν να φτύσει το αίμα και να μην το καταπιεί για να μην καταλύσει τη νηστεία. Σε αρκετά μέρη του Πόντου, την ημέρα δεν έτρωγαν και δεν έπιναν τίποτα και μόνο το βράδυ έτρωγαν λιτά και κυρίως δίχως σταγόνα λιπαρή ουσίας κρέατος και γαλακτοκομικών.
Μεταμφιέσεις πρόχειρες κι εμπνευσμένες

Αποκριά πιο λιτή, πιο προσιτή

Ο κόσμος φοβάται να ανοίξει την πόρτα στα καρναβάλια
Όσον αφορά στις επισκέψεις των μεταμφιεσμένων από σπίτι σε σπίτι, «ο κόσμος πια φοβάται να ανοίξει την πόρτα του στα καρναβάλια. Σήμερα διστάζουν να ανοίξουν τις πόρτες τους.» δηλώνει σημειώνοντας με νόημα «άλλες οι εποχές σήμερα» μην παραλείποντας να ευχηθεί «Καλή Σαρακοστή. Με την ευχή να καθαρίσουν οι ψυχές όλων των ανθρώπων και να επικρατήσει η αγάπη».
Φώτο:Στυλιανός Νικολάου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος