Κομοτηνή: Από το Χάσκοβο στα βοσκοτόπια της Ροδόπης

Λίγο πριν ο ήλιος δύσει ένα μετά το άλλο τα βουβάλια, μικρά και μεγάλα, επιστρέφουν στο στάβλο. Δίπλα τους ο Μπουσνάρ ένας 22χρονος νέος από το Χάσκοβο της Βουλγαρίας που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους. Από την ανατολή του ήλιου στο κατόπι τους.

Κομοτηνή: Από το Χάσκοβο στα βοσκοτόπια της Ροδόπης
Ο νεαρός βοσκός με καταγωγή από το Χάσκοβο

Έχει συμπληρώσει ήδη έξι χρόνια στην Ελλάδα. Στην αρχή ασχολούνταν με τις αγροτικές καλλιέργειες. Όπου έβρισκε δουλειά, δεν έλεγε όχι. Τώρα έχει αναλάβει το μοναδικό κοπάδι Βουβαλιών του Γλυκονερίου, που ανήκει στην οικογένεια Μπανιώτη. Μπορεί η επιστροφή στην Βουβαλοτροφία στην Ελλάδα να γίνεται μετ’ εμποδίων, ωστόσο, εκείνος δεν δίστασε να αναλάβει την επίβλεψη της βοσκής των βουβαλιών. Έτσι καθημερινά ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο με εκείνα από τις σταβλικές εγκαταστάσεις στις όχθες της λίμνης , στα αχανή βοσκοτόπια της περιοχής και πάλι πίσω.110 συνολικά βουβάλια συγκεντρώνουν τα βλέμματα των περαστικών, εκείνος τα έχει συνηθίσει.

«Επισκέπτομαι συχνά στο Χάσκοβο για να δω την οικογένεια μου, μένω στο Γλυκονέρι για να είμαι κοντά στο κοπάδι και ευτυχώς ένα μεροκάματο καλό βγαίνει» δηλώνει ο νεαρός . Μπορεί το βουβαλίσιο γάλα να έχει μπει σε επιλεγμένα καταστήματα, ωστόσο, εκείνος δεν χρειάζεται να αρμέγει τις βουβάλες καθώς προς το παρόν ο ιδιοκτήτης δεν έχει στραφεί στην αξιοποίηση του γαλάκτος, έτσι τα μικρά βουβαλάκια βγαίνουν κερδισμένα, καθώς όλο το γάλα της μάνας μένει γι αυτά. Ένα μετά το άλλο αναζητούν τις μάνες τους και όταν απομακρύνονται λίγο απολαμβάνοντας την προστασία των μεγαλυτέρων του κοπαδιού επιστρέφουν πάλι κοντά τους.
«Είναι ωραία στην Ελλάδα» λέει ο Μπουσνάρ, που θα ήθελε να μείνει περισσότερο στη χώρα, καθώς και το Χάσκοβο, η πατρίδα του, είναι κοντά. Και πριν επιστρέψει τα βουβάλια στο στάβλο, όταν έρχεται η ώρα να σταβλιστούν, μας χαιρετά αρχίζοντας το μέτρημα. Δική του έγνοια κι ευθύνη να επιστρέψουν όλα υγιή στη βάση τους μέχρι το επόμενο πρωί, που θα αναζητήσουν πάλι την τροφή τους στα ατέλειωτα βοσκοτόπια της Ροδόπης.
Φώτο: Ο Μπουσνάρ την ώρα της βοσκής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος