Κομοτηνή: Από την Κρήτη στη Θράκη για σπουδές

Κρητικές και Κρητικοί από την μία άκρη της Ελλάδας βρίσκονται στην άλλη, στη Θράκη για σπουδές. Νέοι και νέες, άλλοι με το γλωσσικό χρωματισμό της προφοράς του νησιού έντονο και άλλοι όχι και τόσο μαθαίνουν τη ζωή μακριά από τη θάλασσα και τον τόπο τους.

«Η Θάλασσα είναι αυτή που σίγουρα μας λείπει, μαζί με την κουζίνα της μαμάς», δηλώνουν στο ertnews.gr και αποκαλύπτουν πώς είναι να σπουδάζουν στην άλλη άκρη της χώρας, μακριά από τον τόπο τους. « Είναι μικρή η πόλη κι αυτό είναι ωραίο. Μαθαίνεις εύκολα τα βασικά που σου χρειάζονται», σημειώνουν και προσθέτουν: «Είναι πιο φθηνή σε σχέση με την Κρήτη». Κι όταν επιστρατεύουν παραδείγματα για να πείσουν στέκονται στα 250 ευρώ ενοίκιο στην Κομοτηνή, που γίνονται 400 και 500 ευρώ στην Κρήτη.

«Είναι πιο φθηνή η ζωή» λένε κι αναφέρονται στα café, στην εστίαση, στο πρόχειρο φαγητό, «όλα πιο φθηνά σε σχέση με την τουριστική Κρήτη», σημειώνουν. Οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες των ΤΕΦΑΑ, χωρίς, όμως, να λείπει και η Νομική Σχολή ή το Τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας από τις επιλογές τους.
Στα θετικά σε σχέση με τη λειτουργία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου τοποθετούν την δωρεάν σίτιση, αλλά και τις φοιτητικές εστίες για τους οικονομικά ευάλωτους συμφοιτητές τους. Στα αρνητικά «τις αρρυθμίες που παρατηρούνται στις γραμματείες των Τμημάτων», αλλά και το υψηλό κόστος της μετακίνησης. Επιμένουν στη συνέχιση της δωρεάν μετακίνησης με τα λεωφορεία από και προς την Πανεπιστημιούπολη και στέκονται στην απόσταση σε σχέση με το νησί που τους στερεί «πολλές επισκέψεις στο πατρικό» σε σχέση με τους συμφοιτητές τους από κοντινότερες περιοχές.
Άλλοι και άλλες πρωτοετείς, άλλοι/ες τριτοετείς και κάποιοι «λίγο ακόμη για να τελειώσουν». Όλοι και όλες «κάτι είχαν ακούσει για τη Θράκη» μέχρι που πέρασαν στο ΔΠΘ και στην Κομοτηνή: «Στην αρχή ένιωσαν περίεργα, τώρα σαν το σπίτι τους» λένε. Κι όταν η νοσταλγία για τα ξεροτήγανα και τους αχνιστούς χοχλιούς τους κυριεύσει, τότε «μετρούν τις μέρες » μέχρι τα Χριστούγεννα: «Άγιε Βασίλη κάμε το να φτάσει εκείνη μέρα, που τσι μάνας μου την αγκαλιά θα είμαι όλη μέρα»…Οι σπουδές στο Δημοκρίτειο και στη Θράκη συνεχίζονται, αλλά στις Κρητικές μαντινάδες έχουν ήδη αποφοιτήσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος