Τι ήχους άκουγαν οι αρχαίοι; Το παίξιμο ποιών μουσικών οργάνων συντρόφευε τα γλέντια τους; Πώς ακούγονταν ο ήχος της αρχαίας επτάχοδης λύρας; Θα μπορούσε ήμερα ένα τέτοιο όργανο να ερμηνεύσει έργα σύγχρονων δημιουργών; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα πάρουν όσοι και όσες βρεθούν σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.
Ένας πολύ σημαντικός καλλιτέχνης, παραγωγός του 3ου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και συνθέτης εμφανίζεται στη σκηνή, ο Νίκος Ξανθούλης που συμμετέχει στο 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης.
Η σύνθεσή του και ο επιδέξιος τρόπος παιξίματος της τρομπέτας του τον κάνουν και ξεχωρίζει σίγουρα, ακόμη πιο πολύ όμως το ενδιαφέρον ειδικών και κοινού αποσπά ένα όργανο που «έρχεται» από την αρχαιότητα: η αρχαία κλασσική λύρα.
«Η αρχαία επτάχορδη λύρα είναι «πρόγονος» της κλασσικής κιθάρας» είπε ο Δημήτρης Σβυντρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και σημείωσε «το σχήμα της λύρας είναι το μικρό «σκάφος» της κιθάρας, είναι η εξέλιξη πάνω στην κιθάρα η λύρα». Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (28-4-2022) είναι ο άνθρωπος που «ξαναζωντάνεψε» αυτό το όργανο, ένα όργανο που μέχρι τότε, όπως είπε, «το βλέπαμε μόνο στις εικόνες των βιβλίων».
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Κομοτηναίος μουσικοσυνθέτης, ο Νίκος Ξανθούλης εκπόνησε και μια πλήρη μέθοδο εκμάθησης για την αρχαία Ελληνική Λύρα. «Ενσωματώνεται το ηχόχρωμα της και στα σημερινά μουσικά ακούσματα» πρόσθεσε ο Δημήτρης Σβυντρίδης σημειώνοντας ότι το κοινό δωρεάν θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει και γνωστά έργα του Μάνου Χατζιδάκι.
Μαζί με την αρχαία λύρα θα «εμφανιστούν» επί σκηνής και δύο κιθάρες. Οι Στέλιος και Γιώργος Γκόγκλαρης θα συνοδεύουν τον Νίκο Ξανθούλη καλώντας σε ένα διαφορετικό μουσικό σεργιάνι.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος