Κομοτηνή: Αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους οι διανομείς

Την επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους επισημαίνουν οι εργαζόμενοι ως διανομείς σε εταιρείες ταχυμεταφορών, αναψυχής, εστίασης κ.α. Η επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά, οι καιρικές συνθήκες, η κακή κατάσταση του οδοστρώματος, τα κακό-συντηρημένα δικά τους δίκυκλα, αλλά και άλλοι απρόβλεπτοι κίνδυνοι, όπως η παρουσία αδέσποτων ζώων είναι παράγοντες που προκαλούν συχνά ατυχήματα, κάποια από αυτά πολύ σοβαρά.

Όπως τονίζουν στο www.ertnews.gr ασκούν ένα «από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα» είτε εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε τη νύχτα. Η πλειοψηφία των εκατό (100) και πλέον διανομέων της Κομοτηνής βρέθηκε στο χώρο επειδή, όπως είπε, χρειαζόταν επειγόντως μια δουλειά. Άλλοι προσφάτως απολυμένοι και άλλοι για πρώτη φορά στον εργασιακό στίβο. «Ήταν μια λύση ανάγκης» ανέφεραν σημειώνοντας «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Χαμηλά αμειβόμενοι και αρκετοί από αυτούς ανασφάλιστοι εργάζονται οκτώ, δέκα και δώδεκα ώρες θέλοντας να στηρίξουν τις οικογένειές τους σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, κινούμενοι στο δρόμο χωρίς πάντα να έχουν την προφύλαξη των άλλων οδηγών, αλλά και την ανοχή εργοδοτών και πελατών σε περίπτωση που καθυστερήσουν την παραγγελία. Το τελευταίο τους αναγκάζει, όπως λένε, να κινούνται με μεγαλύτερες ταχύτητες από ότι κανονικά θα έπρεπε έχοντας αρκετοί από αυτούς «πληρώσει» ακριβά την τακτική αυτή, με πτώσεις, προσκρούσεις, συγκρούσεις και τραυματισμούς, πολυήμερες νοσηλείες, απώλεια μεροκάματων, καθυστερημένη εκ νέου επιστροφή στον εργασιακό στίβο κ.α..
Πρόβλημα, όπως σημειώνουν στο www.ertnews.gr, αποτελούν και τα αδέσποτα της πόλης, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές ζητώντας μάλιστα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος .

Τέλος, προτρέπουν όλους όσοι βρίσκονται στο χώρο, είτε με πλήρης απασχόληση, είτε με μερική να οργανωθούν στο νεοϊδρυθέν Σωματείο τους ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη «φωνή» τους. «Κάτι», που όπως λένε, «έχουν πετύχει συνάδελφοί τους σε άλλες πόλεις».

φωτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος