Κομοτηνή: Ανεξέλεγκτη η χρήση «κουτιών» και «νταουλιών»

Array

«Τα «κουτιά» στη θάλασσα τοποθετούνται ανεξέλεγκτα. Από πέντε μέτρα έως σαράντα οργιές μέσα τοποθετούν «κουτιά» και «νταούλια»» δηλώνει ο Βαγγέλης Ζαχαρίου αλιεύς στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης. Οι αλιείς της περιοχής, όπως λέει, δίνουν τον τελευταίο καιρό τη δική τους «μάχη» με τον κακό τους εαυτό. Εκείνον που τοποθετεί αλόγιστα χιλιάδες πλαστικά δοχεία («κουτιά») με στόχο να παγιδεύσουν χταπόδια και λοιπά ψάρια. «Είναι τελείως ανισσόροπο και το κακό είναι ότι δεν γίνεται τίποτα για να το αποτρέψουν. Μιλάμε για χιλιάδες «κουτιά».» δηλώνει ξανά ο κος Ζαχαρίου δυσαρεστημένος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Χιλιάδες «κουτιά» ρίχνονται στη θάλασσα και κάποια από αυτά μένουν εκεί για πάντα. Αυτό δεν είναι μόλυνση;» αναρωτιέται ο κος Ζαχαρίου σημειώνοντας πως κανένας Σύλλογος Αλιέων δεν λέει το παραμικρό γιατί και οι ίδιοι παρανομούν με τα «νταούλια». Πρέπει να τα ρίχνουν από τα δέκα μέτρα και πάνω και εκείνοι τα ρίχνουν γιαλό. Στόχος των παρανομούντων ερασιτεχνών κι επαγγελματιών αλιέων που χρησιμοποιούν τα «κουτιά» είναι κυρίως τα χταπόδια. «Εμείς δεν μπορούμε να πουλήσουμε χταπόδια, μας προλαβαίνουν οι ερασιτέχνες, υποτίθεται. Χταπόδια – Σαργοί τα πιάνουν και τα πουλούν εκείνοι σε όλες τις ταβέρνες της Ξάνθης.»

Έντομα προβληματισμένος ο κος Ζαχαρίου προτρέπει τους υπεύθυνους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Γιατί, αν δεν παρθούν μέτρα, όπως λέει χαρακτηριστικά, οι επόμενες γενιές θα βλέπουν τα ψάρια στις φωτογραφίες. «Πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε μέτρα. » ξαναλέει και ζητά να απαγορευτεί αυτός ο τρόπος αλιείας. «Είναι μόλυνση για τη θάλασσα» δηλώνει ξανά κι αποκαλύπτει ότι πολλά ψάρια έχουν ήδη μειωθεί «από την μέρα που μπήκαν τα «νταούλια» χαθήκαν οι σκορπιοί, τα μπαρμπουνάκια, οι κάβουρες. Χταπόδια δεν μπορούμε να πιάσουμε στα δίχτυα ούτε ένα. Να απαγορευτούν τα «νταούλια» και τα «κουτιά»!»

20.000- 30.000 «κουτιά» και «νταούλια» το κάθε καΐκι

«Ο Νόμος προβλέπει τη χρήση 1500 «κουτιών» και 1000 «νταουλιών» και ο κάθε ένας έχει φτάσει να χρησιμοποιεί πάνω από 20.000 και 30.000 «κουτιά» το κάθε καΐκι. Είναι κρίμα. Τα παιδιά μας δεν θα έχουν μέλλον στη θάλασσα, εκεί οδηγούμαστε.» Η φετινή είναι χειρότερη χρονιά για τους αλιείς της περιοχής. «Βάζεις δίχτυα και πιάνεις το πολύ 10 κιλά σουπιά σπάνια να πιάσεις 30 κιλά σουπιές, όπως παλιά» δηλώνει απογοητευμένος σημειώνοντας την ανάγκη να παρθούν μέτρα και για έναν ακόμη λόγο «Τα δίχτυα μας σκαλώνουν πάνω στα «κουτιά», γίνονται ζημιές έτσι, που δεν αποζημιώνει κανείς».
Φώτο:Βαγγέλης Ζαχαρίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος