Κομοτηνή: Αναγκαία όσο ποτέ η Πολιτική Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Πήραμε ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, ότι δηλαδή η Πολιτική Συνοχής είναι από τα πιο σπουδαιότερα πράγματα που έχει κάνει η ΕΕ στην Ιστορία της» με το μήνυμα αυτό στις αποσκευές τους αναχώρησαν από την Κομοτηνή εκπρόσωποι της Βόρειας Ιρλανδίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και της χώρας μας. Όλοι τους μέλη της ομάδας Μελέτης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής που έχει ως θέμα της «Το μέλλον της πολιτικής συνοχής για την περίοδο μετά το 2020».

Ουσιαστικά, αντικείμενο της ομάδας είναι η επεξεργασία της γνωμοδότησης της Πολιτικής Συνοχής. Επικεφαλής της σ’ αυτό το ενημερωτικό ταξίδι στην Κομοτηνή ήταν ένας γνώριμος στην περιοχή μας από τους αγώνες του στο Αναπηρικό Κίνημα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ο κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Κομοτηνή: Αναγκαία όσο ποτέ η Πολιτική Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ο κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή είναι ένας σημαντικός θεσμός διαβούλευσης
Εκτός από επαφές με τις τοπικές αρχές και τους φορείς τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν και έργα που υλοποιούνται χάρη στην χρηματοδότηση από τα Ταμεία Συνοχής. «Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή είναι ένας σημαντικός θεσμός διαβούλευσης και μόχλευσης ιδεών κι απόψεων στην Ε.Ε. που προέρχονται από τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από δώδεκα εκπροσώπους με όλες τις χώρες να συμμετέχουν να έχουν τον δικό τους αριθμό εκπροσώπησης» δήλωσε ο κος Βαρδακαστάνης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παράλληλα, εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Επιτροπή συντάσσει μεταξύ των άλλων γνωμοδοτήσεις επί διαφόρων θεμάτων που είτε παραπέμπονται σ΄ αυτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε γνωμοδοτήσεις πρωτοβουλίας, είτε το ζητούν οι χώρες που έχουν την Προεδρεία της Ένωσης.

Ετοιμάζεται το ΕΣΠΑ 2021-2027
Κομοτηνή: Αναγκαία όσο ποτέ η Πολιτική Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση«Η Ρουμανία αυτό το εξάμηνο, που έχει την προεδρία της Ε.Ε., ζήτησε από την Επιτροπή να συντάξει μια διερευνητική γνωμοδότηση για το μέλλον της πολιτικής Συνοχής 2021-2027» σημειώνει ο κος Βαρδακαστάνης προσθέτοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου. Κάτι που το γνωρίζει καλά καθώς είναι συν-εισηγητής γι αυτήν την γνωμοδότηση. Πρότεινε κι έγινε δεκτό να έρθουν στην Κομοτηνή και να εξετάσουν το πώς τα διαρθρωτικά Ταμεία έχουν επηρεάσει, έχουν βοηθήσει κι έχουν ενδυναμώσει την συνοχή, τις υποδομές της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. «Θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς θα πρέπει η πολιτική της Συνοχής, το ΕΣΠΑ 2021-2027, να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.» Στην Κομοτηνή επισκέψεις έγιναν στον Κόμβο της Εγνατίας, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, στο Κέντρο Κοινότητας του δήμου Κομοτηνής, στο Κέντρο συμβουλευτικής, στον Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, στο Ιμαρέτ κ.α.

“Η Αν.Μ.Θράκη έχουν ανάγκη φροντίδας”
«Πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκπρόσωποι της χώρας, όπου κι αν βρισκόμαστε, στην ΕΕ ή αλλού, πρέπει πάντα στο μυαλό μας να έχουμε τις περιοχές που έχουν ανάγκη φροντίδας και σκέψης και στη δική μου συνείδηση η Θράκη και η Αν.Μακεδονία έχουν ανάγκη αυτής της σκέψης και της φροντίδας.» δηλώνει ο κος πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ απαντώντας στην ερώτησή μας γιατί επιλέχθηκε η Κομοτηνή;

Ραντεβού στις κάλπες
Όσον αφορά στο επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει η Επιτροπή ο κος Βαρδακαστάνης εξήγησε πως θα γίνει μελέτη κι ανάλυση των καταγραφών και των συμπερασμάτων, θα εκπονηθεί σχέδιο γνωμοδότησης και θα τεθεί υπ’ όψιν όλων των εμπλεκομένων. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες που ανασυγκρότησαν το Περιφερειακό Αναπηρικό Κίνημα στην Αν.Μ.θράκη. «Σπουδαίοι αγωνιστές, βιοπαλαιστές, άνθρωποι για τις τοπικές κοινωνίες κι όχι μόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη κι αναγνώριση που βρήκε στα δικά τους πρόσωπα, αλλά και στα πρόσωπα των αναπήρων όλης της χώρα έχοντας την τύχη όπως είπε να ηγείται του αναπηρικού κινήματος. Αγώνας που φιλοδοξεί να συνεχιστεί από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κιν.Αλ.
Φώτο: Ιωάννης Βαρδακάστανης ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος