Κομοτηνή: Αναγκαία η συνέχιση των δωρεάν παροχών τονίζουν φοιτητές του ΔΠθ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται αρκεί να μην χάσουν δικαιώματα και παροχές που συντροφεύουν χρόνια τη λειτουργία του ΔΠΘ δηλώνουν στο www.ertnews.gr φοιτητές και φοιτήτριες των Τμημάτων που λειτουργούν στην Κομοτηνή.

Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα στέκονται στη δωρεάν σίτιση, δωρεάν στέγαση και δωρεάν μετακίνηση από και προς τις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης. Κεκτημένες παροχές χρόνων που όπως αναφέρουν είναι σημαντική η συνέχισή τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τις οικογένειές τους.

Επίσης, ζητούν, λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης, να έχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις στις μετακινήσεις τους από και προς στους τόπους καταγωγής τους. Μιλώντας στο www.ertnews.gr σημειώνουν ότι το κόστος της διαβίωσης τους αγγίζει τα 800 ευρώ το μήνα με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να δαπανώνται για: στέγαση (280 κατά μ.ο.), για αγορές από το σούπερ μάρκετ και σίτιση (140 ευρώ κατά μ.ο.) συν τα έξοδα της πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης το χειμώνα.

Όπως τονίζουν, μπορεί η φοιτητική ζωή συνομηλίκων τους να κοστίζει περισσότερο σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ωστόσο, και στην Κομοτηνή το κόστος ζωής είναι υψηλό για τα δεδομένα της μέσης οικογένειας. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που στρέφονται στον εργασιακό χώρο συνδυάζοντας σπουδές και δουλειά από την πρώτη ακόμη στιγμή που έρχονται στην πόλη. Και άλλοι που επισημαίνουν την αναγκαιότητα αύξησης των φοιτητικών κλινών στις Εστίες ή στα ενοικιαζόμενα από το ΔΠΘ διαμερίσματα, ώστε να απαλλαγούν οι οικογένειες τούς από το “βραχνά” της καταβολής του ενοικίου.

Τέλος, όσοι και όσες σπουδάζουν σε Τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή και κατάγονται από τις γειτονικές πόλεις, όπως Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη επιλέγουν να μετακινούνται παρακολουθώντας τις παραδόσεις και συνεχίζοντας να διαμένουν στις πόλεις τους και στα πατρικά τους. Όπως ανέφερε χθες στο www.ertnews.gr φοιτήτρια από την Αλεξανδρούπολη, που μετακινείται καθημερινά, όταν το πρόγραμμα των παραδόσεων δεν βολεύει, τότε φιλοξενείται σε συμφοιτήτριες τους που νοικιάζουν στην Κομοτηνή. Τακτική που ακολουθούν πάρα πολλοί φοιτητές τα τελευταία χρόνια, κάποιοι μάλιστα, από πιο απομακρισμένεσ περιοχές, έρχονται μόνο για τις υποχρεώσεις της εξεταστικής περιόδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος