Κομοτηνή – Αμέτ Ιρφάν: Ένα μπαϊράμι στη σκιά της πανδημίας

Τις ημέρες της εορτής των μουσουλμάνων, του Ραμαζανιού Μπαϊραμιού, τον συναντήσαμε στο μικρό ραφτάδικο που λειτουργεί με τη γυναίκα του. Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται και εκείνος στο πλευρό της προσπαθώντας να τη στηρίξει στη δύσκολη αυτή συγκυρία της πανδημίας. Ο Κομοτηναίος Αμέτ Ιρφάν μας υποδέχτηκε φιλόξενα στο χώρο του. «Γιορτή και δουλεύετε;» τον ρωτήσαμε και εκείνος έσπευσε να απαντήσει «και γιορτή και δουλειά».

Κομοτηνή – Αμέτ Ιρφάν: Ένα μπαϊράμι στη σκιά της πανδημίας
Ο Ιρφάν με τη σύζυγό του Αϊσέ

«Το Σεκέρ Μπαϊράμ γιορτάστηκε στη σκιά της πανδημίας» παρατήρησε προσθέτοντας «φέτος είναι μια ‘πικραμένη’ περίοδος, δε μπορούσαμε να κάνουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε επισκέψεις, ευχές και προσευχές λόγω του κορονοϊού. Ελπίζω ότι θα απαλλαγούμε γρήγορα από τον φόβο της πανδημίας, και θα επιστρέψει ζωή μαζί και η αγορά μας εκεί που γνωρίζαμε».

Για χάρη της ΕΡΤ Κομοτηνής και της εκπομπής «Καθημερινές Ιστορίες» γύρισε τον χρόνο πίσω, τότε που ήταν ο ίδιος παιδί. «Μπορεί να ήταν καλύτερα χρόνια, πριν το Μπαϊράμ αγοράζαμε ρούχα, παπούτσια και ό,τι άλλο χρειαζόμασταν. Απαραίτητο δώρο, ένα ποδήλατο» δηλώνει και χαμογελά στην ανάμνηση εκείνων των χρόνων, προσθέτοντας ότι τα σημερινά παιδιά με τον ίδιο τρόπο χαίρονται και γιορτάζουν «οι μεγάλοι μεγαλώνουν και ξεχνούν».

Μικροί, πριν 30-35 χρόνια, μπαμπάδες, παππούδες, θείοι σήμερα. Ο Ιρφάν και οι συνομήλικοί του αντί να δίνουν χαρτζιλίκι το παίρνουν συντηρώντας μια παράδοση χρόνων δίνοντας και παίρνοντας ευχές: «Δικά σου εγγόνια να δεις» λένε στους μικρούς κι εκείνα με τη σειρά τους εύχονται «κι εσύ να δεις πολλά μπαϊράμια» δηλαδή, όπως εξηγεί ο Ιρφάν, να ζήσεις πολλά χρόνια. «Εύχομαι σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ένα καλύτερο μέλλον για όλου μας για τη χώρα μας.»

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος