Εργαζόμενες γυναίκες στην εποχή που οι ευκαιρίες θέλουν κυνήγι. Με οικογένειες ή χωρίς. Εργαζόμενες σε θέσεις κλειδιά ή εργάτριες με ημερομίσθιο άλλοτε πενιχρό και άλλοτε που αργεί να καταβληθεί. Οι πιο ευνοημένες –λόγω της ασφάλειας – υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα- απολαμβάνουν στο πόδι τις μεταξύ τους κουβέντες νιώθοντας παράλληλα την πίεση των υποχρεώσεών που τις περιμένουν.
Συνομιλήσαμε με 10 γυναίκες, άλλη με έξι μήνες στην ανεργία, οι πέντε χωρίς καμία αναμονή για εργασία και οι τέσσερις από έναν μέχρι τρεις μήνες στην αναζήτηση. Και οι δέκα έχουν βιώσει, όπως σημειώνουν μιλώντας στην ΕΡΤ, την έλλειψη χρόνου για άλλες ενασχολήσεις λόγω και των μετακινήσεων από και προς τη δουλειά τους, τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο που δεν απουσιάζουν, άλλοτε λόγω των φαινομένων σεξισμού και άλλοτε λόγω δυσχερειών συνεργασίας.
Και κάποιες άλλες σε θέσεις κλειδιά και σε ιδιωτικούς επαγγελματικούς χώρους, καταθέτουν το εμπόδιο της εξεύρεσης υπαλλήλων. Μιλώντας δε για τα μισθολογικά τους, σχεδόν όλες μίλησαν για την αναγκαιότητα των αυξήσεων. Όσον αφορά στις σχέσεις τους με τους άνδρες συναδέλφους τους; Οι οκτώ συνεντευξιαζόμενες υποστήριξαν ότι δεν έχουν υποστεί καμία διάκριση. Οι δύο στάθηκαν σε αυτές, σημειώνοντας ότι δεν λείπουν.
Όσον αφορά στο συνδυασμό οικογένειάς και εργασίας, πέντε από τις ερωτώμενες γυναίκες με παιδιά δείχνουν στην πράξη ότι «με κόπο είναι εφικτός» με τη σημείωση των πέντε υπολοίπων γυναικών, ότι είναι ενδεχόμενο ορατό στο μέλλον. «Ως νέα μητέρα το μόνο που βίωσα είναι παραγκωνισμός και καμία μέριμνα» δήλωσε στην ΕΡΤ ελεύθερη επαγγελματίας σημειώνοντας το δικό της αίτημα «θα πρέπει να υπάρχουν επιδόματα για ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να μπορούν όταν γίνονται μητέρες να μένουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι με το παιδί τους».
Στο παρακείμενο τραπέζι, τρεις άνδρες νεαρής ηλικίας σχολιάζουν: «είμαστε στην ίδια ηλικία είναι φυσιολογικό να εργάζονται ισάξια στον ίδιο χώρο με εμάς και να απολαμβάνουν ό,τι και οι άνδρες συνάδελφοί τους» δήλωσε ο κος Δημήτρης Αποστόλου. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες εν έτει 2023. Τι γινόταν 63 χρόνια πριν όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να ορθοποδήσει έχοντας βγει από τον Β ΠΠ και τον Εμφύλιο σπαραγμό και βλέποντας τον τόπο να αδειάζει λόγω της μετανάστευσης; «Υπήρχαν εργαζόμενες γυναίκες και τότε. Σήμερα η συμπεριφορά προς αυτές είναι τελείως διαφορετική» σημείωσε και στάθηκε στον παράγοντα εργασιακός χώρος.
«Όλα εξαρτώνται από τον εργασιακό χώρο», (ενν.από τους συναδέλφους και τους εργοδότες) είπε και σημείωσε ότι «υπήρχαν τότε γυναίκες εργαζόμενες που για έναν μήνα δουλειά κολλούσαν πέντε ένσημα. Ο μισθός τότε εξαρτιόνταν από την συμφωνία εργαζόμενης εργοδότη. Υπέκυπτες στην ανάγκη» δήλωσε ο κος Μιχάλης συνταξιούχος ήδη εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει συντελεστεί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος