Κομοτηνή – Αλ. Γκεμιτζή: Καταγραφές και μετεωρολογικά δεδομένα στην υπηρεσία των πολιτών

Την εγκατάσταση και ενοποίηση των μετεωρολογικών σταθμών της Ροδόπης δρομολογεί και επιβλέπει η κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με την αντι-περιφέρεια Ροδόπης και τους διαχειριστές του Site «Καιρικά Νέα Θράκης».

Όπως εξήγησε η κα Γκεμιτζή μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (19-10-2021) εκείνο που δρομολογείται είναι η ενοποίηση δεδομένων, καταγραφών από διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς που ήδη λειτουργούν με ευθύνη διαφόρων υπηρεσιών. Δεδομένα και καταγραφές στα οποία τώρα όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση, αλλά και δεν γνωρίζουν που υπάρχουν.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση είναι να ενεργοποιήσουμε τους φορείς, αν λειτουργούν κάποιο καταγραφικό όργανο, να έρθουν στην κοινή μας προσπάθεια, να ενοποιήσουμε τα δεδομένα μας και να προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τρόπο ώστε να ευνοηθεί η κοινωνία, να παράξουμε κάτι χρήσιμο για εκείνη»ανέφερε η κα Γκεμιτζή. Παράλληλα, σημείωσε ότι αν υπάρχουν σωστές καταγραφές μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες περιοχές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και να λαμβάνονται έτσι τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Αυτή τη στιγμή το ΔΠΘ λειτουργεί τέσσερις σταθμούς στην ΠΕ Ροδόπης. Έχουν εγκατασταθεί και στην υπόλοιπη Θράκη με την κα Γκεμιτζή να δηλώνει ότι το Πανεπιστήμιο έχει πάρει αρκετά μεγάλα προγράμματα, τα περισσότερα από την «Περιφερειακή Αριστεία», εθνικής εμβέλειας προγράμματα,με την αξιοποίηση των οποίων γίνεται η προμήθεια και η εγκατάσταση εξοπλισμού που αφορά στην καταγραφή κλιματικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως είναι η παροχή των ποταμών.

Η κα Γκεμιτζή υπέβαλλε αίτηση συμμετοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία εγκρίθηκε με αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ενημέρωση για τις αλλαγές στον πλανήτη μέσω δορυφορικών καταγραφών. «Είναι πολύ χρήσιμο, καλύπτουν καταγραφές που αφορούν όλη τη γη και έχουμε και χρονική συνέχεια». Αυτές οι καταγραφές σε συνδυασμό με τις μετρήσεις πεδίου, δεδομένα εδάφους δίνουν όχι μόνο αξιόπιστα στοιχεία, αλλά σωστή ενημέρωση γι αυτές τις αλλαγές. Παντρεύω τις δορυφορικές καταγραφές με τις επίγειες έτσι ώστε να βγάλω ένα αποτέλεσμα που να εξυπηρετεί την κοινωνία» ανέφερε.

Δύο σταθμοί βρίσκονται στα πεδινά (περιοχή Cosmopolis στο ΚΕΠΥΕΛ) και στο Κόσμιο και δύο στα Ορεινά, Κερασιά και Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας. «Η έλλειψη μεθοριακών σταθμών από τα ορεινά δημιουργεί πρόβλημα γιατί η ενημέρωση που έχουμε είναι πολύ ελλιπής, καθώς οι μεγάλοι όγκοι νερού πέφτουν στα ορεινά, όπως στα ορεινά σημειώνονται χιονοπτώσεις.»

Αναφερόμενη στα “Καιρικά Νέα της Θράκης” και στη συνεργασία που δρομολογεί μίλησε για ανθρώπους με “πολύ πάθος” προσθέτοντας ότι “είναι τεράστιος τομέας η αυτο-επιστήμη των πολιτών”. Είναι σημαντικό, όπως είπε, να αξιοποιείται η πληροφορία που προέρχεται από τους πολίτες. “Δεν μπορούμε να είμαστε παντού και να ξέρουμε τι συμβαίνει, αλλά μπορεί ένας πολίτης να είναι και να μας δώσει την πληροφορία” ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι: “Τα παιδιά έχουν μεγάλο πάθος. Πάντα κάποιος τρέχει, ακόμη κι όταν εγώ δεν μπορώ, για να δουν τι συμβαίνει σε οποιοδήποτε μετεωρολογικό σταθμό”.

Μάλιστα η αναπληρώτρια καθηγήτρια μοιράστηκε με το κοινό της ΕΡΤ την πίστη της σε μια ανοιχτή επιστήμη, προσβάσιμη από όλους, “επειδή”, όπως είπε, “οι πολίτες χρηματοδοτούν την επιστήμη πρέπει να έχουν πρόσβαση από όλους και στα δεδομένα, αλλά και στα προϊόντα που παράγονται από αυτά τα δεδομένα και να είναι όλα ανοιχτά, ανοιχτή επιστήμη, ανοιχτή πρόσβαση στην γνώση, ανοιχτή πληροφορία”. Υποσχόμενη ότι:
“Θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να ανοίξουν τα δεδομένα όσο γίνεται περισσότερο. Είμαστε αρκετοί που οραματιζόμαστε μια ανοιχτή επιστήμη και ανοιχτά δεδομένα και θα δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό δίκτυο πρωτοποριακό για την Ελλάδα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος