Κομοτηνή: “Έργο πνοής η παραλιακή σύνδεση Μαρώνειας – Πετρωτών”

«Ένα πολύ σημαντικό έργο. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αυτή η βελτίωση της οδού Μαρώνειας – Παραλίας Πετρωτών.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο κ. Νίκος Τσαλικίδης κι εμφανίζεται καθησυχαστικός θέλοντας να καθησυχάσει  τις όποιες ανησυχίες διατυπώνονται για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου στον περιβάλλοντα χώρο.

Κομοτηνή: “Έργο πνοής η παραλιακή σύνδεση Μαρώνειας – Πετρωτών”«Είναι ένα έργο πνοής και μια παρέμβαση η οποία θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής μας, λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και του τουριστικού προϊόντος το οποίο μπορούμε να το φτιάξουμε όλοι μαζί οι φορείς, εννοώ και τους πολίτες συμμετέχοντας κι εκείνοι σ΄ αυτήν την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια.» δηλώνει ο κος Τσαλικίδης και μιλά για ένα έργο που θα συνδέσει δύο πολιτιστικούς πόλους, της Μαρώνειας και της Μάκρης, με τη δημιουργία ενός κύριου δικτύου μεταφοράς τουριστών και θα συμβάλει στην ανάδειξη του παράκτιου μετώπου. «Θεωρώ ότι είναι ένας φυσικός πλούτος που έχει η περιοχή μας, ένα κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να το αξιοποιήσουμε κι ευτυχώς αυτή η προσπάθεια φτάνει στο τέλος της. Εννοώ η μελέτη, που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, μετά από πολλές παλινωδίες, φτάνει στο τέλος. Έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και στον επόμενο χρόνο, αν όλα πάνε καλά και εφόσον βγει η πράξη χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών, που είναι παράλληλη ενέργεια η οποία γίνεται μαζί με την απαλλοτρίωση, θα έχουμε το έργο και την ανάδειξη του αναδόχου προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το τεράστιο έργο για το Θρακικό μέτωπο και για το Θρακικό πέλαγος της περιφέρειάς μας.» υποστηρίζει ο κος Τσαλικίδης.

Νίκος ΤσαλικίδηςΣε ερώτηση δε αν θα υπάρξουν  αλλοιώσεις στο περιβάλλον, καθώς ήδη διατυπώνονται δημόσια τέτοιου είδους απόψεις, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης τονίζει πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία. «Υπάρχουν όλες εκείνες οι μελέτες που προβλέπουν τις παρεμβάσεις. Εξάλλου και η Αρχαιολογία και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχουν κάνει αρκετές παρεμβάσεις προκειμένου να καταλήξουμε στην τελική μελέτη» τονίζει με νόημα.

Οι έντονες ανησυχίες από λάτρεις και καλούς γνώστες της περιοχής

Κομοτηνή: “Έργο πνοής η παραλιακή σύνδεση Μαρώνειας – Πετρωτών”
Μελαχροινή Μαρτίδου

Να πάρουν θέση όσοι αγαπούν την αρχαία Ισμάρα, την Μαρμαρίτσα, τη Σύναξη, το Οδύσσειο Ρείθρο της Μαρώνειας καλεί με ανάρτησή της στο F.B. η δημοσιογράφος Μελαχροινή Μαρτίδου, άριστη γνώστης της περιοχής, βλέποντας τον κίνδυνο, όπως λέει, «αυτό που σμίλεψε η φύση αιώνες τώρα, να το δούμε να καταστρέφεται από μπουλντόζες, άσφαλτο και την λογική των διανοίξεων μιας αστικής ζώνης.» Στην ίδια ανάρτηση η έμπειρη δημοσιογράφος και λάτρης της περιοχής σημειώνει πως «στην Μαρμαρίτσα, τη Σύναξη, το Οδύσσειο ρείθρο, τα μεγαλιθικά τείχη, τα αρχαία πατητήρια, τόπους που μόνο στο άκουσμα τους ριγεί κάποιος, θα μπορούσε να ληφθεί μέριμνα για την διάσωσή τους όπως ακριβώς είναι σήμερα με ελάχιστες βελτιώσεις των διαβρώσεων των μονοπατιών και στην βάση των εξαιρετικών προτάσεων που έκαναν επιστήμονες που μελέτησαν ενδελεχώς δεκαετίες τώρα την περιοχή και ξέρουν.» Μάλιστα δεν παραλείπει να δηλώσει προβληματισμένη για την οικονομική πλευρά του έργου «Ο αυτοκινητόδρομος των 12,5 αρχικά εκατομμυρίων σε εποχές χαλεπές προβληματίζει. Είναι από τα έργα που αντί να προσδώσουν όφελος, συντείνουν στην καταστροφή της προίκας της Ροδόπης, που μας χάρισε η θεία πρόνοια κι εμείς όχι μόνο την αγνοούμε αλλά και την κακοποιούμε εν ονόματι της αναπτυξιακής προοπτικής.»
Φώτο: 1)Περιοχή της Μαρώνειας 2)Νίκος Τσαλικίδης 3)Μελαχροινή Μαρτίδου ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος