Αγωνίες και προβλήματα για τους κτηνοτρόφους της Θάσου

Array

Τις ημέρες του χιονιά και του δριμύ ψύχους, το  φετινό χειμώνα, ο κ. Δημήτρης Τρίχας έμεινε στη στάνη με τα ζωντανά του για 18 ολόκληρες μέρες. Η αγωνία, ο φόβος της απώλειας, η ανάγκη φροντίδας, η έλλειψη πρόσβασης τον οδήγησαν να περάσει τις πολύ δύσκολες ημέρες και τις νύχτες εκείνες σε ένα μικρό δωματιάκι δίπλα στο μαντρί του. «Δεν γινόταν διαφορετικά» δηλώνει σήμερα και χαμογελά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι κράτησε το κοπάδι του ζωντανό. Ίσως είναι η μόνη ικανοποίηση που πήρε γιατί κατά τα άλλα, για μια ακόμη χρονιά, είδε την παραγωγή του να πωλείται σε τιμές πολύ κάτω του κόστους.

«Το γάλα το παίρνουν τζάμπα. Τα αρνιά τα πουλήσαμε 2,80 το κιλό προ του Πάσχα και 2,20 ευρώ το κιλό αμέσως μετά. Όσο θέλουν  οι έμποροι τα  παίρνουν» δηλώνει και σπεύδει να αναφερθεί στην έλλειψη Σφαγείου στο νησί. «Αν υπήρχε ένα δημοτικό σφαγείο, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Θα μπορούσαμε κι εμείς να πουλάμε σε καλύτερες τιμές, τώρα πηγαίνουν όλα τζάμπα».

Ο κος Δημήτρης Τρίχας δεν είναι ο μοναδικός κτηνοτρόφος στο νησί. Ογδόντα περίπου κτηνοτρόφοι στη Θάσο είδαν τον τόπο τους να καίγεται και τα βοσκοτόπια τους να χάνονται. Το κόστος για την αγορά των ζωοτροφών είναι στα ύψη, «8 ευρώ η “μπάλα” το χόρτο, πώς θα την αγοράσουμε;» αναρωτιέται και στέκεται σιωπηλός. Μένουν στον τόπο τους. Αγαπούν αυτό που κάνουν. Αλλά βλέπουν την καθημερινή τους προσπάθεια, 365 μέρες το χρόνο, να μην αρκεί για να έρθουν καλύτερες μέρες. «Τι να κάνουμε;» αναρωτιέται ξανά και προσπαθεί να σχηματίσει κάτι σαν χαμόγελο στα χείλη του χωρίς, όμως, να το καταφέρνει.
Φώτο:Δημήτρης Τρίχας Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος