Κομοτηνή- Α. Στρατιάδης: Ο νέος εκλογικός νόμος θα φέρει έναν νέο συγκεντρωτισμό

Για το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που δρομολογεί την αλλαγή του νέου εκλογικού Νόμου στην Αυτοδιοίκηση μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κομοτηνής,ο κος Ανέστης Στρατιάδης. Όπως είπε μετά την εκλογή της η Κυβέρνηση άλλαξε αμέσως το εκλογικό σύστημα. «Θεώρησε, ότι ο προηγούμενος Νόμος (που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) έφερνε προβλήματα στην Κυβερνησιμότητα των δήμων, ότι η απλή Αναλογική είναι ένας τρόπος για να εκλέγονται οι αντιπρόσωποι σε όλα τα όργανα και δεν είναι σωστός, γιατί απαιτεί τη συνεννόηση μεταξύ των οποιοδήποτε παρατάξεων και θα έπρεπε να ενισχυθεί το εκλογικό σύστημα σε πλειοψηφικό για να μπορέσει να υπάρχει κυβερνησιμότητα» δήλωσε ο κος Στρατιάδης σημειώνοντας, ότι «αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο και πήγαν προς την Οικονομική Επιτροπή και προς άλλα όργανα του Δήμου για να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις ο δήμος και να μπορεί έτσι να λειτουργεί».

Κομοτηνή- Α. Στρατιάδης: Ο νέος εκλογικός νόμος θα φέρει έναν νέο συγκεντρωτισμό
Ο κος Ανέστης Στρατιάδης, εκπαιδευτικός-δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κομοτηνής

Αναφέροντας το παράδειγμα του Δήμου Κομοτηνής, ωστόσο, τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί με σωστό τρόπο. «Τίθενται όλα τα ζητήματα, υπάρχει πολιτικός διάλογος, υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα θέματα, σε ελάχιστα έχουμε διαφωνήσει εντελώς γι αυτό και ο Δήμος έχει μια εύρυθμη λειτουργία, άρα δεν υπήρξε ποτέ αυτό το ζήτημα κάτι το οποίο και ο κος Γραβάνης που υποστηρίζεται από την ΝΔ παραδέχτηκε ότι δηλαδή στο Δήμο Κομοτηνής δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Πιστεύω ότι και στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια δεν υπάρχει. Ο Νόμος της Απλής Αναλογικής ήταν κι ένα μέσο πίεσης προς τις παρατάξεις να καθίσουν να συζητήσουν και να βρουν τις καλύτερες λύσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι δήμοι» .

Με αφορμή το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε, ότι έγινε μια συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένα κοινό ψήφισμα από όλες τις παρατάξεις. «Διαφώνησε ο κος Λεβέντης από την Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε ο κος Στρατιάδης προσθέτοντας, ότι “την Λαϊκή Συσπείρωση, δεν την ενδιαφέρει να συνεργαστεί με κάποιον, απλώς να καταθέσει τις απόψεις της, τις οποίες πάλι μόνη της τις θεωρεί ότι είναι εντελώς διαφορετικές από ότι οι απόψεις των άλλων ακόμη κι όταν είναι κοντά, απλώς για να μην έχει κανένα συγχρωτισμό. Ειδικά σε αυτό το ζήτημα είχαμε κοινή συμφωνία”.
Μιλώντας για τα επιπλέον σημεία διαφωνίας τόνισε: “Η Εκλογή με 43% του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη δεν είναι σωστή, προτείνουμε δεύτερη Κυριακή και 50%. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, να μπορούν δηλαδή οι μικρές παρατάξεις να εκπροσωπηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής. Δεν είναι Κυβέρνηση το ΔΣ θα πρέπει να είναι πολύ-συμμετοχικό για να συζητάμε όλα τα ζητήματα και να βρίσκουμε μια κοινή συνιστάμενη. Ο νέος Νόμος θα φέρει έναν νέο συγκεντρωτισμό” τόνισε.
Όπως υποστήριξε ο κος Στρατιάδης δεν υπάρχει κάτι θετικό στο νομοσχέδιο. «Γιατί να υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός για να λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο; Θα έπρεπε να είναι πολύ-συμμετοχικό για να λειτουργεί και δημοκρατικά», ανέφερε.
Θετικός και στην διατήρηση της ποσόστωσης, το γνωστό 40% εμφανίστηκε ο κος Στρατιάδης, όπως και υπέρ του να κατατίθενται στις Τοπικές Κοινότητες ξεχωριστά ψηφοδέλτια. «Να παραμείνουν οι κοιτίδες δημοκρατίας που υπάρχουν στα χωριά» είπε χαρακτηριστικά.

Φώτο: Ανέστης Στρατιάδης ρεπορτάζ-κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος