Κομοτηνή- Α. Μυρλή: Ελάτε να μάθουμε τι είναι το Natura

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, το μεγαλύτερο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου γιορτάζει σήμερα, 21η Μαΐου. «Στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων» δήλωσε σήμερα η Αναστασία Μυρλή, βιολόγος του Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας και Θάσου στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στη εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” (21-5-2021).

“Προστατεύει”, όπως είπε, “στην Ελλάδα το 20% της θαλάσσιας περιοχής και το 28% της χερσαίας περιοχής. Έχουμε μεγάλη βιοποικιλότητα, φυτά, είδη ζώων και πτηνών”, τονίζοντας πως “το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, με σκοπό να ενθαρρύνει τις βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, τη βιώσιμη αλιεία, τον βιώσιμο τουρισμό, τον οικο-τουρισμό που δυστυχώς στη χώρα μας, δεν είναι ανεπτυγμένος όπου θα έπρεπε”.

Κομοτηνή- Α. Μυρλή: Ελάτε να μάθουμε τι είναι το NaturaΗ αν.Μ.Θ. έχει τέσσερα εθνικά πάρκα. Ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της Περιφέρεια καλύπτεται από προστατευόμενες περιοχές. Όπως είπε η κα Μυρλή “έρχονται από το εξωτερικό επισκέπτες ψάχνοντας, δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή από την ίδια την Περιφέρεια να προωθήσει αυτό το κομμάτι”, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να δώσει πνοή και στα πέντε πάρκα της Περιφέρειάς.

Με ευρωπαϊκά προγράμματα, διαχειριστικές δράσεις στις περιοχές, συμμετέχοντας σε διάφορα έργα, εφαρμόζοντας πιο βιώσιμες συνθήκες και μέτρα προσπαθεί, όπως ανέφερε η Βιολόγος κα Μυρλή, να συνεχίσει το έργο του προστατεύοντας αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο. “Δυστυχώς για τον δικό μας Φορέα υπάρχουν διαχειριστικά προβλήματα που δυσκολεύουν την εφαρμογή των μέτρων, όπως οφείλουν” τόνισε η κα Μυρλή σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του Φορέα και αντιμετώπισης των προβλημάτων. “Παραμείναμε ακόμη και απλήρωτοι για 5-6 μήνες συνεχίσαμε όμως να παρέχουμε κανονικά την εργασία μας” είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι: “Η υπο-στελέχωση υφίσταται, όπως και εργαζόμενοι που δεν αντέχουν το βάρος αποχωρούν. Δεν ξέρουμε πώς θα κινηθούμε με το νέο Νομοσχέδιο υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και με τα μέσα που έχουμε είμαστε εδώ και προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Να καταλάβουμε γιατί προστατεύουμε αυτές της περιοχές”.

Τέλος, προέτρεψε πολιτεία, αρμόδιο Υπουργείο και κόσμο να καταλάβουν γιατί αυτές οι περιοχές είναι σημαντικές. “Η ενίσχυση των Φορέων θα τους δώσει την ευκαιρία να λειτουργήσουν ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες” είπε καλώντας όλους τους κατοίκους της περιοχής: “Ελάτε να μάθουμε τι είναι το Natura, να γνωρίσουμε τι είναι το Natura και μαζί μπορούμε πραγματικά να κάνουμε την επόμενη ημέρα πολύ διαφορετική, μπορούμε να είμαστε το διαφορετικό”.

Συνέντευξη – κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος