Κομοτηνή – Α. Μαχαιροπούλου: Είναι σημαντικό παιδιά, νέοι και ενήλικες να μπορούν να εκφράζονται με το δικό τους τρόπο

«Όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις Τέχνες και το θέατρο ελπίζουμε ότι θα «ανάψει πράσινο φως» για εμάς, ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ τις προηγούμενες δύο χρονιές λόγω της Πανδημίας» δήλωσε η κα Άννα Μαχαιροπούλου, υπεύθυνη των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (29-9-20210) σημείωσε ότι τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου. «Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε καμία εμπειρία σαν κι αυτές που προηγήθηκαν λόγω κορονοϊού» σημείωσε μην κρύβοντας την αγωνία της προσθέτοντας ότι: «Ξεκινήσαμε με πολύ μεγάλες ελπίδες και μας έκοψαν ξαφνικά στη μέση, οπότε θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα γίνει κάτι παρόμοιο».

Κομοτηνή – Α. Μαχαιροπούλου: Είναι σημαντικό παιδιά, νέοι και ενήλικες να μπορούν να εκφράζονται με το δικό τους τρόποΤο Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κλείνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας. « Ελπίζουμε όλοι φέτος να γιορτάσουμε τα δέκα αυτά χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας του θεατρικού εργαστηρίου». Όπως τόνισε απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, στους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και τους ενήλικες.
«Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται, να χρησιμοποιούν το σώμα τους, τη φωνή τους , το λόγο τους ώστε να εκφραστούν. Όλα αυτά στο σχολείο είναι περιορισμένα. Πιέζονται συνέχεια τα παιδιά να «καλουπωθούν» και είναι σημαντικό να έχουν μια διέξοδο, να μάθουν δηλαδή ότι μπορούν να εκφραστούν με το δικό τους τρόπο. Ότι η φαντασία τους είναι σημαντική και όχι σκουπίδι για πέταμα. Ότι μπορούν ταυτόχρονα να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να δημιουργούν καινούργια πράγματα. Να εκφράζονται διαλέγοντας αυτά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εκφραστούν: Με κίνηση, με λόγο, με ο,τιδήποτε. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλα αυτά τα πράγματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη νοητική, ψυχολογική ανάπτυξη ενός ατόμου και ισχύει και για τους ενήλικες. Γι αυτό και πολλοί ενήλικες λένε ότι εμένα τα μαθήματά μου είναι η ψυχοθεραπεία μου γι αυτόν ακριβώς τον λόγο διότι αποτελεί διέξοδο το να χρησιμοποιήσουν ικανότητες και πλευρές του εαυτού μας που όπως έχουμε φτιάξει την κοινωνία μας σήμερα είναι «στριμωγμένα» στην γωνία» ανέφερε η κα Μαχαιροπούλου εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο αυτή την πίεση που νιώθουν οι ίδιοι οι μαθητές, τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να « ξέρεις πώς θα το κάνεις, να σου δοθούν τα εργαλεία. Μαθαίνεις την υποκριτική τέχνη, πώς να είσαι πάνω στη σκηνή, πώς να χρησιμοποιείς το λόγο σου, πώς να «στήνετε» μια παράσταση και να συμμετέχεις σε αυτήν, πώς να βιώνεις ένα ρόλο και να τον εκφράζεις, που είναι καθαρά πλέον πρακτικές της τέχνης του θεάτρου». Με την βεβαιότητα ότι το Εργαστήρι της είναι χώρος ανηλίκων, οι οποίοι μπορούν να ξαναβρούν τον εαυτό τους, να είναι ένα κομμάτι που τους κάνει να εκφράζονται και αποτελεί μια «άγκυρα» ψυχολογική στη ζωή τους.

«Κινδυνεύει η παιδικότητα τους;» την ρωτήσαμε ακούγοντάς την να παρουσιάζει με αυτό τον τρόπο την καθημερινότητα νεαρών – φορτωμένων όμως με πολλές υποχρεώσεις. « Ναι, ειδικά για τους έφηβους. Έχουν τόσο φορτωμένο πρόγραμμα, και όλοι τους λένε ότι αν δεν τα καταφέρεις φταις εσύ, δεν έχουν διέξοδο, δεν μπορούν να πουν τα προβλήματα τους πουθενά». Μάλιστα, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι περιέγραψε το εργαστήρι της, ως εργαστήρι διαφυγής από το οποίο αντλούν δύναμη και ενέργεια. «Δεν είναι τυχαίο», όπως είπε, ότι «τα παιδιά είναι πιο «φανατικά» για τη δουλειά, δεν θέλουν να χάσουν πρόβα».
Όπως αποκάλυψε ιδιαίτερη χαρά της δίνει το γεγονός ότι παιδιά που βγήκαν από το Εργαστήριο της συνεχίζουν με θεατρικές σπουδές ή και επαγγελματικά στο θέατρο.

Info
Τα Μαθήματα θα γίνονται στην Καπναποθήκη. Πρώτη μέρα συνάντησης η 1η Οκτωβρίου. Και ο προγραμματισμός έχει ως εξής: Δουλειά όλο το χρόνο με την Τρίτη 19:00- 21:00 (παιδικό τμήμα), Δεύτερα 20:30 -10:30 (εφηβικό) και Τετάρτη 21:00-23:00 (ενηλίκων).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος