Κομοτηνή-Α.Καραφύλλης: Πάντα υπήρχε ο σχολικός εκφοβισμός ως φαινόμενο

Σε έναν πολύ δικό του νέο άνθρωπο, από την πατρίδα του τη Φλώρινα, αφιέρωσε την ομιλία του στη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου “Η Αλφαβητοχώρα, Το Ομικρομικρούλη” ο Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Δ.Π.Θ. Αθανάσιος Καραφύλλης. ‘ “Με συγκλόνισε το βιβλίο της Ανδρονίκης που πραγματεύεται τον εκφοβισμό, παραλλήλισα την Ιστορία του ανθρώπου που έφυγε γιατί και αυτός είχε υποστεί εκφοβισμό αν και ήταν Πρωταθλητής Ελλάδος στη χιονοδρομία και Βαλκανιονίκης. Και όμως και εκεί στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού έχουμε φοβερό εκφοβισμό, με αποτέλεσμα να κλονιστεί πάρα πολλές φορές να οδηγηθεί στα άκρα και να σταματήσει η καρδιά από την προηγούμενη Παρασκευή. Για το λόγο αυτό θέλω να αφιερώσω στη μνήμη του Λεονάρντο τη σημερινή μου ομιλία” ανέφερε ο κος Καραφύλλης μην κρύβοντας τη συγκίνησή του.

«Η Αλφαβητοχώρα». Ένας πολύ συμβολικός τίτλος θα έλεγα, ποια είναι η χώρα αυτή το σχολείο αυτό που μας παρουσιάζει το χώρο αυτόν που είναι τα παιδιά μαζεμένα τα παιδιά που συμβολίζονται με γράμματα. Εγώ είδα μέσα το δικό μας ελληνικό σχολείο και κατ’ επέκταση την Ελληνική κοινωνία μέσα σε αυτά. Δηλαδή βλέπω τη σύγχρονη πραγματικότητα μας, γιατί εκεί μέσα εκπαιδεύονται οι αυριανοί πολίτες. Το τι είμαστε εμείς οι ενήλικοι εκεί μέσα έχουμε διαμορφωθεί κατά βάση. Άρα είναι μεγάλη ευθύνη των δασκάλων για το τι θα φτιάξουμε και τι θα παράξουμε ως προϊόν ανθρώπινο και θα κυκλοφορεί έξω στην κοινωνία. Αυτό είναι λοιπόν το σχολείο, αυτή είναι και η κοινωνία που έχουμε. Δεν πρέπει να απορούμε.” ανέφερε ο κος Καραφύλλης προσθέτοντας ” Εγώ νομίζω ότι πάντα υπήρχε ο σχολικός εκφοβισμός ως φαινόμενο. Το οποίο ωστόσο μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια. Τη δεκαετία του ’70 που θυμάμαι μικρός μαθητής, ασκείται ένας εκφοβισμός τότε, δεν ξέραμε και τους όρους αυτούς περί εκφοβισμού, για παράδειγμα σε παιδιά που φορούσαν γυαλιά, ήταν πολύ παρεξηγημένο να φοράει γυαλιά ένα παιδί, υπήρχαν διάφορα επίθετα να τα «στολίζουμε» τα παιδιά αυτά”.

Κομοτηνή-Α.Καραφύλλης: Πάντα υπήρχε ο σχολικός εκφοβισμός ως φαινόμενοΜιλώντας για την προσπάθεια της συγγραφέως ανέφερε: “Στο βιβλίο η Ανδρονίκη προσπαθεί να παρουσιάσει και μάλιστα πολύ εύστοχα το φαινόμενο αυτό του εκφοβισμού, το οποίο προορίζεται για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Επείγει η οικογένεια να το διαβάσει κι να γίνει κατανοητό”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος