Κομοτηνή – Α. Καραφύλλης: 1521 οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών

Διαδικτυακά ορκίζονται σήμερα οι 180 απόφοιτοι του Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης και οι 20 του Προγράμματος Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών. «Το δυσάρεστο είναι ότι δεν ήρθε κανένας σπουδαστής στις Σάπες λόγω της Πανδημίας και τα μαθήματα έγιναν διαδικτυακά» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (27-7-2021) ο Αθανάσιος Καραφύλλης, διευθυντής ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών σημειώνοντας ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σπουδαστών που είχε η Σχολή τα χρόνια της λειτουργίας της.

Μιλώντας με αριθμούς και στοιχεία είπε πως από την ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών αποφοίτησαν συνολικά 1521 από το Τμήμα ΕΠΑΙΚ και 63 από το ΠΕΣΥΠ, Ειδικότερα, μέχρι το 2015 υπήρξαν 515 απόφοιτοι ΕΠΑΙΚ και 35 ΠΕΣΥΠ και από το 2016 υπό τη διεύθυνση του κου Καραφύλλη 1004 απόφοιτοι. Καθιστώντας το Παράρτημα των Σαπών ισάξιο με αυτά στις πόλεις Πάτρας και Βόλου, και πιο μπροστά σε αριθμό σπουδαστών από αυτό των Ιωαννίνων.

Μιλώντας για την χρονιά που ολοκληρώθηκε ο κος Καραφύλλης τη χαρακτήρισε πάρα πολύ δύσκολη, «λειτουργήσαμε εξ αποστάσεως, μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες με σπουδαστές τους οποίους τους περισσότερους δεν τους είδαμε καν κι αυτό δυσκόλεψε την όλη διδακτική και παιδαγωγική διαδικασία γιατί ο σκοπός ενός προγράμματος απόκτησης παιδαγωγικής επάρκειας είναι να έχεις τους σπουδαστές μέσα στην αίθουσα. Υπάρχουν και εργαστήρια που πρέπει να γίνουν δια ζώσης. Ολοκληρώθηκαν ωστόσο όλα με πολύ μεγάλη επιτυχία, δεν είχαμε καμία παράλειψη, καμία έκπτωση στη διαδικασία, έγιναν όπως έπρεπε να γίνει με την εξ αποστάσεως διδασκαλία» είπε ο κος Καραφύλλης.

Και την νέα εκπαιδευτική χρονιά η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών θα λειτουργήσει εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι η τελευταία χρονιά, δεν μπορεί να γίνεται παιδαγωγική επάρκεια με εξ αποστάσεως διαδικασίες» δήλωσε ο διευθυντής προσθέτοντας πως «Όταν κανένας από τους σπουδαστές στην ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών δεν εμφανίζεται στην περιοχή, τότε νομίζω ότι η σημασία της λειτουργίας του παραρτήματος στο Νομό της Ροδόπης και στην μικρή αυτή κωμόπολη αλλοιώνεται.»

Απεύθυνε έκκληση στη διοικούσα επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ στην Αθήνα να εξετάσει το θέμα πιο προσεκτικά, ώστε την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, το 2022-2023, να επανέλθει στη δια ζώσης λειτουργία.

Παραδίδοντας τη σκυτάλη της Διεύθυνσης της Σχολής ο κος Καραφύλλης χαρακτήρισε «Εξαιρετική την εξαετία και την συνεργασία, που είχε με την πρόεδρο, την κα Α. Κασιμάτη. «Διπλασίασα τον αριθμό των σπουδαστών καλύπτοντας τις ανάγκες της περιφέρειας, σε ένα εξ αποστάσεως παγιωμένο πρόγραμμα φοβάμαι ότι σπουδαστές και εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν σχέση με την περιοχή μας». Είπε σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη η υποβολή των αιτήσεων για την νέα χρονιά με μειωμένο τον αριθμό των σπουδαστών από 200 σε 180. Αρωγοί για μια ακόμη φορά τόνισε πως ήταν η γραμματεία του Παραρτήματος, η κα Κασιμάτη από την Αθήνα και οι δήμαρχοι Σαπών (Σταυρίδης Χαριτόπουλος) . «Είναι καιρός να αποχωρήσω να το αναλάβουν οι επόμενοι και να το ανεβάσουν λίγο ψηλότερα» ανέφερε προσθέτοντας πως «Είναι συγκινητικό να συμμετέχουν από την Εκπαίδευση άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στα προγράμματα της ΑΣΠΑΙΤΕ, που είναι απαραίτητα γιατί η σχολική τάξη είναι διαφορετική. Δεν μπορείς να εισέλθεις χωρίς αγωγή και εκπαίδευση, διδακτική και παιδαγωγική ικανότητα» ανέφερε.

Τέλος, κατέθεσε και τον προβληματισμό του λέγοντας πως οι Έλληνες «Έχουμε ξεχάσει την αγωγή, είμαστε ένας λαός ανάγωγος, χωρίς αγωγή και γι αυτό φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν εστιάζει σε αυτή την κατεύθυνση .Για παράδειγμα δεν γίνεται να μην κατανοούν τις εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας για εμβολιασμό κατά του Covid.» ευχόμενος τέλος η « Θράκη να πάρει τη θέση που της αξίζει και η Αθήνα να φροντίσει περισσότερο την περιοχή, το ΔΠΘ και την ΑΣΠΑΙΤΕ».
Συνέντευξη –κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος