Κομοτηνή: 30-6-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Υγεία – Κορονοϊός

Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο
Μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης. Επίσης, αποφασίστηκε  και η για 7 ημέρες εφαρμογή πλαισίου μέτρων ως εξής: 1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας. 2. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου. 3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά. 4. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α’ βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας. Στο πλαίσιο των παραπάνω μέτρων, με αφορμή τα έντονα επιδημιολογικά φορτία των τελευταίων ημερών, εντάσσεται και η Κοινότητα Μύκης για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αρνητικά τα κρούσματα της Παρασκευής στην Κομοτηνή
Τα δείγματα που είχαν ληφθεί από τον γενικό πληθυσμό της Κομοτηνής την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας ήταν όλα αρνητικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Κώστα Βενετίδη. Συνεχίζεται σήμερα η δειγματοληψία στο παλιό Υγειονομικό 10.00-13.00 και στο 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής 13.00-16.00.12 νέα κρούσματα στην Ξάνθη
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 12 από τα 15 κρούσματα στη χώρα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Τα υπόλοιπα τρία αφορούν σε “εισαγόμενα” κρούσματα από πτήσεις.

 

Δηλώσεις Νίκου Χαρδαλιά για την Ξάνθη
«Μας απασχολεί η κατάσταση στην Ξάνθη, μας προβληματίζει η περιοχή», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εκεί από τους κατοίκους και οφείλω αυτό να το ομολογήσω και να το αναγνωρίσω.»  από το αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος»,όπου βρέθηκε χθες . «Δεν ξέρω ακόμα αν βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ, αυτό θα το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι μας. Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αποφάσεις λαμβάνουμε έχουν ένα και μόνο γνώμονα, ένα και μόνο άξονα, το καλό των ίδιων των κατοίκων, ώστε να μην επιτρέψουμε να υπάρχει έξαρση, επέκταση ή πολλαπλασιασμός του ιού στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο Υφυπουργός.
Νέοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Ξάνθη
Νέοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην αντιπεριφέρεια Ξάνθης. Στο χωριό Κένταυρος του Δήμου Μύκης από 11.00π.μ έως 17.00 μ.μ. Στο 3ο χλμ Ξάνθης Καβάλας θα βρίσκεται drive through συνεργείο από 12.00μ.μ. έως 16.00μ.μ.

Στο Νοσοκομείο αναφοράς περιστατικά από Ροδόπη και Ξάνθη

Φωτογραφία Αρχείου

Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έγινε την Κυριακή μια νέα εισαγωγή ενός κρούσματος άνδρα, 86 ετών, από τον Εχίνο. Παράλληλα, δόθηκαν 4 νέα εξιτήρια, σε δυο άτομα από τον Εχίνο μια γυναίκα 76χρόνων και έναν άνδρα 45 χρόνων, σε έναν 47χρόνο από τον Ίασμο και σε μια 72χρονη από την πόλη της Ξάνθης.

Πολιτική
Αρχίζουν οι προετοιμασίες για το Συμβούλιο της Ευρώπης
Συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη . Ο Θρακιώτης πολιτικός κατά τη συνάντηση έθεσε δύο ζητήματα, ζητώντας τη συμπαράσταση του Στρατηγού: Πρώτον την αύξηση των αποσπασμένων αστυνομικών της Ροδόπης στο πλαίσιο του Προγράμματος ΑΣΠΙΔΑ συμπαράσταση της τοπικής Αστυνομίας για τη σημαντική διοργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συνέλθει στην Κομοτηνή το Νοέμβριο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. «Οι συνεδριάσεις προβλέπεται να ξαναξεκινήσουν από Σεπτέμβριο. Αν δε το ακυρώσει ο Κορονοιός το Νοέμβριο θα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αναδείξουμε διεθνώς τον τόπο μας και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλουν όλοι…» δήλωσε ο κος Στυλιανίδης.

Οικονομία
Πρωτοβουλία του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την υγεία
Σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, συμβάλλοντας με την δράση του στην καταπολέμηση της νόσου Covid-19. Με σύνθημα “Το ΟΕΕ πάντα παρόν – Όλοι μαζί δίνουμε ζωή”, διοργανώνεται την Παρασκευή, 3 Ιουλίου, πανελλήνια εθελοντική αιμοδοσία για την στήριξη των νοσοκομείων της χώρας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί προσφορά ειδών ατομικής προστασίας που θα δοθούν στις κατά τόπους Μητροπόλεις. Όσον αφορά τον χώρο ευθύνης του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Θράκης, στην Κομοτηνή η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, από τις 09:00 έως τη 13:00 και στην Ξάνθη στο ΚΑΠΗ Ξάνθης τις ίδιες ώρες. «Καλούμε τόσο τα μέλη μας, όσο και όλους τους Έλληνες πολίτες να σταθούν αρωγοί στην παραπάνω δράση, επιδίδοντας αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ατομικής υπευθυνότητας.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Πρωτογενής Τομέας
Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης επίσπευσε την πληρωμή ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας – 36 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης προχώρησε στην επίσπευση των πληρωμών του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», επιτυγχάνοντας την καταβολή των ενισχύσεων προς τους δικαιούχους δύο περίπου εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι.
Αναλυτικά, το ποσό που διατίθεται για τη φυτική παραγωγή ανέρχεται σε 21.688.887,44 ευρώ και για τη ζωική παραγωγή σε 14.821.849,12 ευρώ. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ξεκίνησε σταδιακά την Παρασκευή 26 Ιουνίου και ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου.

Ενίσχυση των παραγωγών οινοποιήσιμων αμπελιών
Έως σήμερα θα γίνεται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων η υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση των Παραγωγών Οινοποιήσιμων Αμπελιών στο πλαίσιο του μέτρου της πρώιμης συγκομιδής.
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Τσουχτερά πρόστιμα για το άναμμα φωτιάς
Τσουχτερά τα πρόστιμα για την πρόληψη κι αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις. Για άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Για εκτέλεση «θερμών εργασιών» σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους, όπως η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα, προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Για άναμμα φωτιάς για λόγους εστίασης εντός οργανωμένων χώρων, όπως κάμπινγκ χωρίς τη λήψη των μέτρων προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
Περιφέρεια
Συνεδρίαση Π/Σ αν. Μ.Θράκης
Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 18.00 το περιφερειακό συμβούλιο ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

 

 

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παραχώρηση παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής
Την παραχώρηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής ζητά από το ΤΑΧΔΙΚ ο δήμος Κομοτηνής, ώστε αξιοποιώντας χρηματοδοτικό πρόγραμμα να διασωθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Αποτελεί ένα κτίριο της πόλης μας με ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, το οποίο χρήζει άμεσης αποκατάστασης.» αναφέρει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

Παιδεία
Συγχαρητήριο μήνυμα του Περιφερειακού Δ/ντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνου Μπαντίκου
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης συγχαίρει τον μαθητή του Γυμνασίου Αβδήρων Ζήση Βαγκούση, για την βράβευσή του στον 4ο διαγωνισμό YouSmile Awards, που διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού. «Θεωρούμε ότι το παράδειγμά του θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα, ώστε να καταστεί απόλυτα κατανοητή η ανάγκη για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης από την προσχολική ακόμα ηλικία, αφού τα άτομα αυτά θα αναλάβουν στο μέλλον ενεργό ρόλο ως πολίτες και, με τις στάσεις και τη συμπεριφορά τους, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης κοινωνίας.» αναφέρεται στο συγχαρητήριο μήνυμα του Διευθυντή.
Ενέργεια
Ανακοίνωση της ΔΕΗ
Την έκπτωση του 8% για καταναλώσεις πάνω από 2.000 kwh, διατηρεί η ΔΕΗ για τους πελάτες της έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ επεκτείνεται ταυτόχρονα και η έκπτωση e-bill προς όλους στα 5 ευρώ (2,5 ευρώ μηνιαίως). Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικού συμβολαίου μέσω της υπηρεσίας e-contract για νέες συνδέσεις και αλλαγή στοιχείων συμβολαίου από το σπίτι.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επαναλειτουργία Λαϊκών Αγορών
Ξεκινά η λειτουργία των Λαϊκών Αγορών του Δήμου Τοπείρου. Η δημοτική αρχή κάνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής για πιστή τήρηση και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊο.

 

Κοινωνία
«Έφυγε» η Μαριάννα Σκαπαριώτου
«Έφυγε» από τη ζωή η σπουδαία αρχιτεκτόνισσα αλλά κυρίως σπουδαία άνθρωπος Μαριάννα Σκαπαριώτου-Σωτηριάδου. Κομοτηναία στην καταγωγή η Μαριάννα Σκαπαριώτου εργάστηκε στην ομάδα του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Με παρρησία δεν δίσταζε να εκφέρει την άποψή της για την τύχη των αρχιτεκτονικών μνημείων της πόλης, άποψη την οποία στήριζε πάντα με επιχειρήματα, ακόμη κι αν ήταν αντίθετη στην κυρίαρχη πλειοψηφούσα.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
ΘΕΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης από 7 ως 30 Ιουλίου 2020 (Τρίτη | Τετάρτη | Πέμπτη).

 

 

Καιρός
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί: Από 17 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ