Μαντί, Τεπίκε, Τυροκλωστή, Κερκέλια, Χατσαπούρια. Η ποντιακή γαστρονομία αντεπιτίθεται!
Δεκαέξι Σύλλογοι συμμετέχουν φέτος στο 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας. Το ραντεβού δίνεται το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία του Θρυλορίου της Ροδόπης. Μικροί και μεγάλοι θα παρασκευάσουν και θα προσφέρουν καλομαγειρεμένο, παραδοσιακό, ποντιακό φαγητό, γαρνιρισμένο με τη γοητεία των παλιών καλών υλικών, το μεράκι των δημιουργών του και την ανθρωπιά των εθελοντών της παράδοσης.
«Μια σύνθεση ποιοτικών υλικών που αν τη γευτείς, θα μαγευτείς» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Ν. Ροδόπης «Η Κερασούντα και το Γαρς», η κα Χρύσα Μαυρίδου αναφερόμενη στην διοργάνωση της γευστικής βραδιάς.
Η ζωή και η ανθρωπιά είναι συνυφασμένες με το φαγητό. Η καλομάνα, φορέας του παρελθόντος, γίνεται δάσκαλος του μέλλοντος. Και οι τυχεροί, όσοι γεύτηκαν τα εδέσματα της ψυχής και των χεριών της θεωρούν χρέος τους να νοστιμέψουν το αύριο με τα υλικά του χθες.
Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκεται προσπάθεια να πεισθούν ξενοδόχοι και εστιάτορες της Θράκης να εντάξουν στο μενού τους ποντιακά φαγητά για αρχή και στην συνέχεια χαρακτηριστικά πιάτα και των άλλων πληθυσμιακών ομάδων: των Θρακιωτών, των Σαρακατσάνων, των Καππαδόκων.
Συνταγές από το Κάρς, την Τραπεζούντα,την Κρώμνη, την Πάφρα, την Τσάλκα και την Νικόπολη μαγειρεύονται στην πλατεία του Θρυλορίου σε μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και του υγιεινού χαρακτήρα της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων θα βρεθούν σίγουρα σε δύσκολη θέση για να επιλέξουν το καλύτερο και οι τυχεροί της βραδιάς θα γευτούν και σίγουρα θα μαγευτούν.
Φώτο:Χρύσα Μαυρίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος