Κομοτηνή: 2000 στρέμματα με λεβάντα στο Νομό Ροδόπης

2000 στρέμματα με λεβάντα καλλιεργούνται στη Ροδόπη. Μια νέα παραγωγή που ήρθε για να μείνει καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Ο κος Καντές Βασίλης, γεωπόνος ασχολείται με τα αρωματικά φυτά και κυρίως με την λεβάντα.

«Υπάρχουν 2000 στρέμματα με λεβάντα στην Ροδόπη, ένα αξιόλογο μέγεθος και στρεμματικά που μπορεί και ως στρεμματική καλλιέργεια να «σταθεί» αν την πάρουμε σοβαρά και οργανωμένα στο Νομό Ροδόπης» δηλώνει και σημειώνει ότι «Υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τους παραγωγούς γι αυτό φτάσαμε στα 2000 στρέμματα μέσα σε δύο χρόνια. Το θέμα είναι η πώληση, η αγορά, όλα αυτά που συμβαίνουν σε κάθε καινούργιο προϊόν που βγαίνει σε μια περιοχή.»

Κομοτηνή: 2000 στρέμματα με λεβάντα στο Νομό Ροδόπης
Βασίλης Καντές

Τα αποστακτήρια όπου καταλήγει είναι ιδιωτικά, τα οποία οποία ούτε αυτά υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα λειτουργεί  και ένα στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετεί τους παραγωγούς της περιοχής. «Εκεί γίνεται η απόσταξη του αιθέριου ελαίου και αποθηκεύει προσωπικά ο καθένας ό,τι παραγωγή έχει» εξηγεί ο κος Καντές.

Στο ερώτημα, αν αφήνει κέρδος; Απαντά πως είναι αποδοτική, ότι δεν χρειάζεται επιδότηση για να σταθεί η καλλιέργεια. «Είναι αποδοτική, αν ασχοληθείς σοβαρά, αν όχι δεν θα έχεις καμία απόδοση» δηλώνει εξηγώντας πως η στρεμματική απόδοση, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δεδομένα άλλων περιοχών, είναι γύρω στα 200 με 300 ευρώ καθαρά το στρέμμα. «Να κάνουν  τα βήματά τους προσεκτικά, μελετημένα και να μιλήσουν πρώτα με πολύ κόσμο πριν πάρουν κάποια απόφαση για κάτι καινούργιο. Όχι μόνο για την Λεβάντα, αλλά και για δενδροκαλλιέργεια και για οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια» προτρέπει γνωρίζοντας καλά πως τα λάθη κοστίζουν.
Φώτο:Βασίλης Καντές ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος