Προεδρεία της Δημοκρατίας
Επίτιμος Δημότης Μαρωνείας Σαπών ο Π. Παυλόπουλος
Επίτιμος Δημότης Μαρωνείας- Σαπών ανακηρύχθηκε χθες σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό αμφιθέατρο Μαρωνείας ο Πρόεδρος στις Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος ενώ του επιδόθηκε το χρυσό κλειδί του Δήμου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών. Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, το ήθος, την επιστημονικότητα και την ακαδημαϊκή προσφορά του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα στις χώρας και τον ευχαρίστησε για το γεγονός ότι είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις και τα οράματα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών
Μήνυμα κατά της Τουρκίας από τον Προκόπη Παυλόπουλο
Αυστηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας έστειλε από τη Μαρώνεια όπου βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Μαρωνείας Σαπών. «Λέω από την Ελληνική Θράκη ότι είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε ειρηνικά με την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο ΠτΔ κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του για να υπογραμμίσει πως «η προκλητικότητα της Τουρκίας θα τσακιστεί από την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να υπερασπιστούν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο». «Ας το καταλάβει καλά η Τουρκία ότι η κάθε μορφής αμυντική θωράκιση όλων, ανεξαιρέτως, των νησιών μας στο Αιγαίο -συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της στρατιωτικής τους θωράκισης- είναι όχι απλώς δικαίωμά μας αλλά και υποχρέωσή μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.
Στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, όπου τον υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Εκεί ξεναγήθηκε από την Έφορο Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, η αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ζωή Γαβριηλίδου μίλησε για το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, ενώ ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος τον ενημέρωσε σχετικά με την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών προσωπικοτήτων σε κείμενο με σκοπό την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας. Ο κ. Παυλόπουλος είναι ο πρώτος που υπέγραψε το εν λόγω κείμενο και σημείωσε ότι τελειώνει τη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας συμβάλλοντας στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας ως ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αμέσως μετά το κείμενο υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν προς τιμή του Προέδρου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ν.Δ), Δημήτρης Χαρίτου (ΣΥΡΙΖΑ), ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.
Περιφέρεια – Υπουργείο Πολιτισμού
Η ανάδειξη των μνημείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την Υπουργό Πολιτισμού στην Κομοτηνή
Η προστασία και ανάδειξη της μνημειακής και ιστορικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε: Η επιτάχυνση των έργων του Υπουργείου (παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, συντηρήσεις, αναστηλώσεις, εργασίες ανάδειξης και προσβασιμότητας) τα οποία εκτελούνται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.Η ωρίμανση των μελετών για επεμβάσεις σε μνημεία που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με πόρους που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατασκευή του μουσειακού κελύφους στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, στη συντήρηση των τοιχογραφιών της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, σε συνολικές παρεμβάσεις στα μνημεία της Σαμοθράκης καθώς και άλλα έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Σύναψη Προγραμματικής σύμβασης και για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση του κάστρου του Διδυμοτείχου και για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από ενημέρωση που είχε από τον περιφέρειάρχη ν. Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο. Πριν τη σύσκεψη, ο κ. Περιφερειάρχης συνόδευσε και ξενάγησε την κ. Υπουργό στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιστολή του Γιάννη Γκαράνη στους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών και στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων επιστολή σε μια προσπάθεια να συμβάλλει ουσιαστικά στον αγώνα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων του σωματείου καθαριστριών σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης. Ο δήμαρχος καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να επιδείξουν μέριμνα και το μέγιστο ενδιαφέρον που απαιτείται για την «ικανοποίηση των χρόνιων, πάγιων και επείγουσας σημασίας ζητημάτων που ταλανίζουν τις σχολικές μας καθαρίστριες»