Κομοτηνή: 1.200 νέοι και νέες κάνουν μια δοκιμή στην αγροτική γη με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Οκτακόσιοι εξήντα έξι είναι οι αγρότες που ως ενταγμένοι στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών εισπράττουν την περίοδο αυτή το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούνται, ενώ υπολείπεται το 10% καθώς εξετάζονται τόσο οι 58 ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, όσο και η πληρωμή των δικαιούχων μεν, αλλά που είχαν κάποιο πρόβλημα –κενό- στα δικαιολογητικά που υπέβαλλαν και τα οποία συμπληρώνουν τώρα.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας υπολογίζεται ότι συνολικά θα ενισχυθούν 1200 άτομα σε όλη την αν.Μ.Θ. από την υλοποίηση του Προγράμματος. Αίτηση ένταξης υπέβαλλαν 1460 άτομα με τους 260 να μένουν εκτός.

Υποχρέωση των εν ταχθέντων για πέντε χρόνια είναι να τηρήσουν και να υλοποιήσουν βήμα – βήμα το επιχειρηματικό σχέδιο που υπέβαλλαν αναπτύσσοντας συγκεκριμένες καλλιέργειες (επιλέγοντας οι ίδιοι μέσα από ένα μακρύ κατάλογο καλλιεργειών που απαντώνται στην Ελλάδα) και να παρουσιάσουν έτσι μια εικόνα 20% βελτιωμένη σε σχέση με την υφιστάμενη, στην οποία βρισκόταν στην αρχή του προγράμματος.
Έτσι, 1200 συνολικά αγρότες – κτηνοτρόφοι έχουν την ευκαιρία της ενίσχυσης από 37.000 έως 40.000 ευρώ, με τους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια κηπευτικών και την αιγο-προβατοτροφία να εξασφαλίζουν κατά τι αυξημένη μοριοδότηση έναντι των υπολοίπων.

Ανάμεσα στους 1200 δικαιούχους είναι μεγάλη η παρουσία των γυναικών «μεγαλύτερη από την παρουσία τους στα χωράφια» λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι αγρότες και οι αγρότισσες παραδεχόμενοι/νες ότι η γενικότερη παρουσία των παραγωγών – αγροτών και των υπολοίπων μελών των οικογενειών τους σπανίζει στα κτήματά τους σε σχέση με εικόνες και συνήθειες του παρελθόντος λόγω και της εξέλιξης του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν αλλά και των παραγωγών που επιλέγουν. «Λίγες εργασίες απαιτούν πια εργατικά χέρια» λένε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει το στόχο του προγράμματος ο κος Νικόλαος Κολάτσος, Γεωπόνος Α’ Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης σημείωσε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα Δοκιμής, όπως τα σχέδια Νεανικής Επιχειρηματικότητάς, στοχευμένο όμως στον πρωτογενή τομέα. «Στόχος δεν είναι να παραμείνουν και να ενταχθούν όλοι και όλες στον αγροτικό κορμό. Όμως, αν παραμείνει το 30 και το 40% και συνεχίσει να δραστηριοποιείται, τότε θα είναι όντως όφελος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος