Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η Επιτροπή Ισότητας Φύλου και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Δ.Π.Θ. με πρωτοβουλία του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono του Δήμου Κομοτηνής διοργανώνουν την εκδήλωση με τίτλο «Όταν οι ιστορίες μιλούν, για όλες όσες δεν μπορούν». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025 στις 15:00 στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής Κομοτηνής.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα ζητήματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας καθώς και η ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης παρέμβασης και της συλλογικής ευθύνης απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Μέσα από τησυνάντηση διαφορετικών προσεγγίσεων –κοινωνικής, νομικής, αστυνομικής και καλλιτεχνικής– επιδιώκεται η ανάδειξη των πολυδιάστατων όψεων του προβλήματος και των διαθέσιμων μηχανισμών στήριξης των θυμάτων. Την εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό η κα Σεβαστή Χατζηφωτίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Κοσμοτόρισσα της Σχολής ΣΚΠΟΕ και Πρόεδρος της ΕΙΦΚΔ του ΔΠΘ.
Στη συνέχεια η κα Ευστρατία Γουντουδάκη, Κοινωνική Λειτουργός και συγγραφέας θα μιλήσει για την επαγγελματική και προσωπική της εμπειρία ως συμβούλου που εργάζεται με θύματα βίας αναδεικνύοντας τη σημασία της ανθρώπινης και ουσιαστικής στήριξης και παρουσιάζοντας στοιχεία από το βιβλίο της. Η κα Άννα Αποστολίδου, Δικηγόρος και Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου της Νομικής Δ.Π.Θ. θα αναλύσει τις νομικές διαδικασίες προστασίας των θυμάτων και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις σχετικές υποθέσεις.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Κομοτηνής θα παρουσιάσει τον ρόλο, τις διαδικασίες και το πλαίσιο παρέμβασης της αστυνομίας σε περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Το Θεατρικό Τμήμα της Καλλιτεχνικής Κοινότητας Νέων θα παρουσιάσει δραματοποίηση τριών ιστοριών από το βιβλίο «Πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες» της κας Γουντουδάκη καλώντας το κοινό να προσεγγίσει μέσα από την τέχνη την ενσυναίσθηση και τη συγκίνηση την εμπειρία των θυμάτων βίας.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει επίσης το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας – Παιδικά Χωριά SOS Κομοτηνή με ενημερωτικό υλικό και παρουσία στελεχών του. Η εκδήλωση επιδιώκει να συμβάλλει ουσιαστικά στη γνώση, την κατανόηση και τον δημόσιο διάλογο γύρω από ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, προωθώντας την ανάγκη για πρόληψη, δράση και αλληλεγγύη προς όλες τις γυναίκες που έχουν βιώσει ή βιώνουν βία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος