Καθαρές και ακίνδυνες θάλασσες, λίμνες, λιμνοθάλασσες και ποτάμια στην Αν.Μ.Θ.

Στο θέμα της καθαρότητας των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες, λιμνοθάλασσες και ποτάμια, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αλιείας, Ανδρέας Καραγιώργης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Όπως είπε στη θάλασσα το πλαγκτόν δημιούργησε πελώρια θέματα στην αλιεία τη χειμερινή περίοδο. “Επί ένα περίπου δίμηνο – τόνισε – σημειώθηκε μια παύση των εργασιών για όλους. Όλοι οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν περιείχε τοξικότητα”, και γνωστοποίησε ότι έχει βρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισης του θέματος και της αποζημίωσης την οποία θα πάρουν εντός ολίγου καιρού οι αλιείς για εκείνη την περίοδο.

Όσον αφορά στο πλαγκτόν του Μαρμαρά σημείωσε πως ήταν τοξικό. «Έφτασε και στα δικά μας παράλια. Υπάρχει ακόμη. Με απόφαση του Περιφερειάρχη η Κτηνιατρική παίρνει δείγματα από όστρακα εβδομαδιαίως ή ανά δέκα ημέρες, ώστε να διαπιστώνεται εάν υπάρχει μέσα στη σάρκα των οστράκων τοξικότητα, για να μπορέσουμε να κάνουμε παύση της χρήσης. Άρα, εκ των πραγμάτων δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Εκτός μιας απαγόρευσης μιας εβδομάδας στην περιοχή του Έβρου, στο πλαγκτόν του Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Ήμασταν στα όρια. Ποτέ δεν ξεπεράσαμε τα όρια. Ωστόσο, κάποια στιγμή υπήρξε μια προσωρινή απαγόρευση. Τώρα δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα σε όλη την περιφέρεια αν.Μ.Θ.. Έλεγχοι γίνονται σε όλες τις Π.Ε. κι αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο κος Καραγιώργης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση Υγείας παίρνει δείγματα νερού από όλες τις ΠΕ και κάνει μικροβιολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση ιών και βακτηρίων και εκεί οι εβδομαδιαίες εξετάσεις είναι «καθαρές». «Θάλασσες, Λιμνοθάλασσες και Λίμνες καθαρές σε όλη την περιφέρεια αν.Μ.Θ. 100% καθαρές όσον αφορά στην τοξικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Μέσω του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ώστε να τοποθετηθούν σταθμοί μέτρησης στις θάλασσες, στις λιμνοθάλασσες και στα ποτάμια που θα ειδοποιούν για τυχόν διαφοροποιήσεις. «Νομίζω ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα το έχουμε καταθέσει. Άρα, μέχρι το Φεβρουάριο Μάρτιο θα λειτουργεί, για να προλάβουμε τα φαινόμενα της επόμενης χρονιάς», είπε.
«Στόχος», όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης, «είναι η διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας, άρα η διασφάλιση του διατροφικού προϊόντος που παράγεται στη θάλασσα της περιφέρειάς μας. Ή στις λιμνοθάλασσες, στις λίμνες και στα ποτάμια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διασφαλίσουμε αλλιώς η τοξικότητα θα μπει στο σώμα των ανθρώπων και θα έχουμε πρόβλημα», διαβεβαιώνοντας πως άνετα ο καθείς μπορεί να κάνει μπάνιο και να φάει από τα προϊόντα του αλιευτικού πλούτου τις περιοχής διαβεβαιώνοντας ότι η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος