Καλλιέργεια στέβιας σε Ροδόπη και Ξάνθη

Την υλοποίηση του δωρεάν προγράμματος «Στέβια: Μια Βιώσιμη & Αναγεννητική Μετάβαση» επεκτείνει στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά». Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς και υποστηρίζεται μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Καλλιέργεια στέβιας σε Ροδόπη και ΞάνθηΌπως είπε σήμερα (23/06/2021) ο υπεύθυνος του Προγράμματος Μετεκπαίδευσης και Κατάρτισης Νέων Αγροτών, ο κος Δημήτρης Βολουδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» 20 νέοι παραγωγοί από τη Θράκη, οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην καλλιέργεια στέβιας, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν καθοδήγηση και κατάρτιση σε θέματα εφαρμογής βιώσιμων τεχνικών και βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας.

«Ο λόγος που γίνεται αυτή η κίνηση είναι διότι η στέβια ως φυτό μπορεί να αντικαταστήσει καλλιέργειες, όπως: ο καπνός ή μπορεί να εγκατασταθεί σε πιο επιβαρυμένα εδάφη. Απαιτεί λιγότερες εισροές σε σχέση με τις καλλιέργειες που αναφέραμε πιο πριν και αποτελεί μια σημαντική διέξοδο» δήλωσε ο κος Βολουδάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μεγάλο κομμάτι βιωματικής εκπαίδευσης, εκτός από το θεωρητικό. Πρακτική άσκηση. Εφόσον οι ωφελούμενοι μπορέσουν να παράξουν μια καλή ποιότητα προϊόντος θα μπορούν να πουλήσουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβιας» ανέφερε.

Όσον αφορά στην στρεμματική έκταση ο κος Βολουδάκης σημείωσε ότι δεν είναι προτεραιότητα το μέγεθος, η έκταση, αλλά η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. «Σίγουρα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης (περιλαμβάνει οδηγίες της ΕΕ, νέα ΚΑΠ, πληροφορίες για το πρόγραμμα «Από το χωράφι στο πιάτο») διάρκειας 60 ώρες» σημείωσε επισημαίνοντας ότι «Το συγκεκριμένο δωρεάν πρόγραμμα , υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς.»

«Στόχος είναι να τηρούνται οι ημερομηνίες. Είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Η εμπειρία από διάφορα προγράμματα κατάρτισης δείχνουν ότι τέτοιου είδους καταρτίσεις έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος», καταλήγει ο κος Βολουδάκης.
Info
Το πρόγραμμα διαρκεί 172 ώρες, εκ των οποίων οι 60 ώρες θα υλοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης και οι 112 ώρες αφορούν πρακτική άσκηση και συμβουλευτική στον αγρό καθώς και επιτόπιες επισκέψεις σε πρότυπες αγρο-διατροφικές επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 26 Ιουνίου.
Συνέντευξη –κείμενο: Μαρία Νικολάου φώτο: αρχείο ΕΡΤ
Ακούστε εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος