Την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και την απαλλαγή από δημοτικά τέλη, για τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια έχουν θανατωθεί εξ αιτίας μόλυνσης από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Προέδρου της “Νέας Αριστεράς” Αλέξη Χαρίτση, της Προέδρου της “Πλεύσης Ελευθερίας” Ζωής Κωνσταντοπούλου, της βουλευτού του “ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ” Χριστίνας Σταρακά, και του βουλευτή του “ΣΥΡΙΖΑ” Βασίλη Κόκαλη.
Ακόμη σημείωσε ότι ήδη βρίσκονται στην τελική τους φάση οι πληρωμές:
- 63 εκατομμυρίων ευρώ για ζωοτροφές σε εκείνους τους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2025, και
- αποζημιώσεων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για ζώα που θανατώθηκαν από τον Απρίλιο 2025 και μετά (μέχρι τον Μάρτιο είχαν καταβληθεί αντίστοιχες αποζημιώσεις 30 εκατομμυρίων ευρώ), υπενθυμίζοντας ότι οι αποζημιώσεις που δίνονται στους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες (250 ευρώ ανά ζώο έναντι 95 ευρώ ανά ζώο στην υπόλοιπη Ε.Ε.).
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει προσπάθεια ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου μέσω κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου, σημειώνοντας πάντως πως “μεσούσης της περιόδου που η ευλογιά είναι σε έξαρση αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει από τους Κανονισμούς της Ε.Ε”.
Η πραγματικότητα για τον εμβολιασμό
Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια επεσήμανε οτι “μιλάμε για μια νόσο η οποία αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι έχει μια αρκετά μεγάλη διάδοση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ότι δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ότι δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα“, και κάνοντας ειδική αναφορά στις εξαγωγές της φέτας, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός “πιθανόν να δημιουργήσει μια τεράστια συνέπεια”, γι’ αυτό και πρόσθεσε ότι “πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση”, υπενθυμίζοντας συνάμα ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687/2020.
Αυστηρή τήρηση των μέτρων, ειδάλλως lockdown
Ο κ. Τσιάρας απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα: “Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους κτηνοτρόφους, προς όλους αυτούς οι οποίοι εμπλέκονται ουσιαστικά με την κτηνοτροφία στην Ελλάδα, να κατανοήσουν, ότι, αν δεν κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατόν, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, από τον άνθρωπο που έχει τα ζώα μέχρι τον κτηνίατρο που έχει την ευθύνη, από τον άνθρωπο που παίρνει το γάλα μέχρι τον άνθρωπο που μεταφέρει τις ζωοτροφές, θα υπάρχει πρόβλημα“. Αλλιώς, όπως εξήγησε, “επόμενη επιλογή θα είναι να γίνει lockdown”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος