Νομοθετική πρόταση που θα μετατρέπει την εγκατάλειψη θύματος όπως και όλες τις παραβατικές συμπεριφορές που οδηγούν σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό στο οδικό δίκτυο σε κακούργημα ζήτησε μιλώντας σήμερα (18-3-2021) στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Καίτη Μακρή μέλος του ΔΣ του του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS τροχαία Εγκλήματα με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 23χρονου Ιάσονα.
«Αυτή είναι η πανομοιότυπα επαναλαμβανόμενη ιστορία στους ελληνικούς δρόμους με μόνη παραλλαγή το διαφορετικό όνομα του θυμάτων. Ωστόσο το κράτος «μας» ορίζει όλα αυτά τα εγκλήματα ως «ατυχήματα» προερχόμενα από αμέλεια. Και επιφυλάσσει στους δράστες μια ολιγόμηνη ποινή με αναστολή όποτε κατορθώσει να τελεσιδικήσει η υπόθεση και ούτε καν αφαίρεση της άδειας οδήγησης» τόνισε η κα Μακρή.
«Δεν άλλαξε κάτι. Παρόλο που έγινε αυτό το μοιραίο λίγες ημέρες πριν. Την επομένη το πρωί πάλι η ίδια οδηγική συμπεριφορά από όλους όσοι μπαινοβγαίνουν στη Βουλή… Πότε νομίζουν ότι μπορεί να καταργηθεί αυτό το κατάπτυστο άρθρο σύμφωνα με το οποίο ενθαρρύνουμε να σκοτώσουν με αυτοκίνητο;»
Η κα Μακρή μιλώντας σήμερα (18-3-2021) στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» πρόσθεσε πως «θεωρείτε πλημμέλημα, υπάρχει και το δεδικασμένο που λέει «μα δεν ξύπνησα το πρωί για να προκαλέσω θάνατο». Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει κάτι τέτοιο ακόμη και να μην αλλάζει. Μαζέψαμε πολλές υπογραφές από πολίτες και 80 συλλόγους ζητήσαμε να τροποποιηθεί η παράγραφος 5 του άρθρου 43 ζητώντας να μην θεωρείται πλημμέλημα το ότι σκότωσα με το αυτοκίνητο γιατί είναι επιλογή να πιω και να οδηγήσω, είναι επιλογή να τρέξω, είναι επιλογή να περάσω με κόκκινο.»
Η κα Μακρή πρότεινε να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι για κάθε τι που γίνεται. “Πρέπει να λογοδοτεί ο υπουργός, ο δήμαρχος γιατί σε ένα δυστύχημα χάθηκε μια ζωή αν οι δομές ήταν έτσι όπως θα έπρεπε. Όλοι θα έχουν την συναίσθηση του τι συμβαίνει και τι παροχές υπάρχουν το χώρο για τον οποίο είναι υπεύθυνοι».
Όπως σημείωσε «1.300. 000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο και τα στατιστικά αυτά δεν είναι ακριβή, είναι πολύ περισσότερα. Και πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που καθίζουμε ως κοινωνία στο αναπηρικό αμαξίδιο και το πληρώνουμε όλοι μας. Όλοι εμπλεκόμαστε στις ζωές των ανθρώπων που είτε χάνονται είτε μένουν ανάπηροι» για να καταλήξει μέσα από το δικό της παράδειγμα «Εννέα χρόνια έχω εμπλακεί στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, έχασα τον γιο μου, υπάρχει και κάτι πιο βάρβαρο από την ίδια την απώλεια, νιώθοντας ότι χάθηκε εγκαταλειμμένος στη άσφαλτο».
Φώτο: αρχείο ΕΡΤ Συνέντευξη –κείμενο-:Μαρία Νικολάου
.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος