Κ. Μαϊνας, καρδιολόγος: Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιβλαβείς στην υγεία των ανθρώπων

«Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να σταθούν επιβλαβείς στην υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτών οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι καρδιοπαθείς και αυτοί οι οποίοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα» δηλώνει ο γνωστός καρδιολόγος, ο κος Κωνσταντίνος Μαϊνας. Όπως λέει: «Το πρόβλημα σε αυτόν τον καύσωνα δεν είναι ότι έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες , αλλά το γεγονός ότι έχει και χρονική διάρκεια. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε πολύ -πολύ προσεχτικοί».

Αναφερόμενος στις ομάδες υψηλού κινδύνου σημειώνει πως σε αυτές ανήκουν: Ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από καρδιαγγειακή ανεπάρκεια, οι μεγάλες ηλικίες. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»(2-8-2021) ο κος Κώστας Μαϊνας, σημειώνει πως ιδιαιτέρως προσεχτικοί θα πρέπει να είναι και οι ασθενείς από 70 ετών και πάνω, όπως και τα παχύσαρκα άτομα.
«Δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, 11:00 μέχρι 17:00 , θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρο καλά κλιματιζόμενο. Μακριά από τον ήλιο. Να προσέχουν πολύ τη δραστηριότητα τους. Η μόνη γυμναστική που θα κάνουν να είναι το κολύμπι τους. ¨Όχι θάλασσα στις 12:00, αλλά το πρωί και μέχρι τις 12:00 να έχουν γυρίσει. Και μετά ξανά το απόγευμα για την όποια δραστηριότητα τους».
Σύμφωνα με τον Κομοτηναίο καρδιολόγο και το ντύσιμο είναι πολύ σημαντικό: «Ανοιχτόχρωμα ρούχα, να πίνουν νερό παραπάνω από όσο έπιναν. Και προσεγμένη διατροφή, μικρά γεύματα και όχι λιπαρά και επίσης αποφυγή του αλκοόλ όσο γίνεται».

Αναφερόμενος στους αγρότες σημειώνει «Εργασίες τις πολύ πρωινές ώρες και μέχρι τις 10:00 -11:00 να έχουν σταματήσει. Οι καρδιοπαθείς ακόμη περισσότερο προσεκτικοί. Η καρδιοπάθεια είναι επιβαρυντικός παράγοντας από μόνος του, αλλά είναι και τα φάρμακα που παίρνουν, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, επηρεάζουν αρτηριακή πίεση και παλμούς. Όταν νιώσει κάποιος ήπια συμπτώματα: πονοκέφαλος, ναυτία , ζάλη τότε θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα τους ιατρό. Δεν κόβουμε τα φάρμακα μόνοι μας, δεν αλλάζουμε την αγωγή μας. Ο μόνος υπεύθυνος για να τροποποιήσει την φαρμακευτική αγωγή είναι ο θεράπων ιατρός». Καταλήγοντας σημειώνει με νόημα: «Να προσέχουμε και να αποφεύγουμε ρίσκα. Δεν χρειάζεται ο καύσωνας θα περάσει».
Συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος