Κ. Κωνσταντινίδου: Αναγκαίες οι διαγραφές υποχρεώσεων για το διάστημα των lock down

«Με κλειστό το επιχειρείν δεν μπορούμε να μιλάμε για επιχειρηματικότητα.» δηλώνει η Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, η κα Κική Κωνσταντινίδου έχοντας κι εκείνη και οι συνάδελφοί της μεγάλο όγκο υποχρεώσεων μπροστά της, όπως συμβαίνει κάθε τελευταία μέρα του μήνα. «Είναι υποχρεώσεις που δεν έχουν ανασταλεί, δεν έχουν διαγραφεί κι εμείς με κλειστά τα καταστήματα θα πρέπει να τις καλύψουμε. » σημειώνει με νόημα.

Επιχειρήσεις, νοικοκυριά και πάγιες υποχρεώσεις των καταστημάτων σε μια εποχή που η οικονομία, λόγω του 2ου lock down, έχει «παγώσει». «Πραγματικά τόσο οι προβληματισμοί, όσο και τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά. Πρωτίστως όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει, αυτό που θέλουμε να ξεπεράσουμε όλοι, είναι και το υγειονομικό κομμάτι, αυτό είναι και το πιο σοβαρό γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομία, αν δεν έχουμε υγεία.» τονίζει η πρόεδρος προσθέτοντας ότι «Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι συνεπής στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την πρώτη μέρα της Πανδημίας.»

Κ. Κωνσταντινίδου: Αναγκαίες οι διαγραφές υποχρεώσεων για το διάστημα των lock down
Η κα Κική Κωνσταντινίδου είναι πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

Κάτω από τη βάση στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Όσον αφορά στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο; Εκεί μάλλον οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Κομοτηνή παίρνουν κάτω από τη βάση, καθώς το ποσοστό των καταστημάτων της πόλης που έχουν ένα οργανωμένο e-shop και το δουλεύουν είναι πάρα πολύ μικρό, είναι κάτω του 10%, είναι 5-7%. «Ωστόσο, υπήρξε μια οργάνωση ως προς την αξιοποίηση των Social Media, όπως το F/B και το Instagram, με την ικανοποίηση παραγγελιών, η παράδοση γίνεται με κούριερ ή με ηλεκτρονικό ραντεβού.» εξηγεί η κα Κωνσταντινίδου και προσθέτει πως κανένα μέσο του διαδικτύου, ωστόσο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική αγορά και τη φυσική επαφή που υπάρχει με τον καταναλωτή και τον έμπορο. «Γίνεται κάποιος κύκλος εργασιών, όχι όμως ο ίδιος.»

Κ. Κωνσταντινίδου: Αναγκαίες οι διαγραφές υποχρεώσεων για το διάστημα των lock down
Στην Ερμού της Κομοτηνής…

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής πρόκειται για μια επαρχιακή αγορά που προσπαθεί να κρατηθεί, ιδίως, μετά το δεύτερο κλείσιμο. «Πολύ φοβάμαι ότι πολλά μαγαζιά δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν λόγω του μεγάλου όγκου των υποχρεώσεων.» προβλέπει προσθέτοντας «Από την αρχή της Πανδημίας το θετικό είναι ότι δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε μόνοι μας. Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα μας με όποια χρηματοδοτικά εργαλεία είχε. Μην ξεχνάμε ότι μόλις είχαμε βγει από μια οικονομική κρίση η οποία διήρκησε δέκα χρόνια στη χώρα μας. Με όποια χρηματοδοτικά εργαλεία είχε είναι στο πλευρό των επαγγελματιών. Ωστόσο, όποια χρηματοδοτικά εργαλεία δόθηκαν, δόθηκαν μέσα από τις τράπεζες, οι οποίες είναι πάρα πολύ εχθρικές ως προς το μικρό-μεσαίο επαγγελματία. Οπότε,εκεί δεν έχουμε άμεση επαφή με την ρευστότητα των επιχειρήσεων στα πρώτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το καλό και το θετικό είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Μόλις τελείωσε και η 4η δόση και πάμε στην 5η δόση και από το ένα κομμάτι, το 50%, είναι επιδότηση για τις κλειστές επιχειρήσεις. Αυτό είναι μια άμεση ρευστότητα για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι για 2,5 μήνες κλειστές συνολικά με τα δύο lock down. Κι έχουμε πάρει κάποιες αναβολές, τόσο για τις ρυθμίσεις, όσο και για την καταβολή του ΦΠΑ.»
Τέλος, δεν παραλείπει να επισημάνει: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για διαγραφές. Διαγραφές υποχρεώσεων τουλάχιστον για την περίοδο που τα καταστήματα ήταν κλειστά, αυτό είναι το οποίο θα δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας και μια ανάσα στα καταστήματα που αυτή τη στιγμή κάθονται και περιμένουν να δουν πότε θα ανοίξουν το κατάστημα τους για να ζήσουν και την οικογένειά τους. Οι ΜΜΕ είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, ζούμε και τις οικογένειές μας.» προσθέτοντας εκ νέου «Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για καινοτόμες διαγραφές τρεχουσών υποχρεώσεων, κυρίως στο δίμηνο – τρίμηνο του Lock down που τα μαγαζιά μας ήταν κλειστά αυτό θα αποτελέσει μια ανάσα.»
Φώτο: Κική Κωνσταντινίδου ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος