Κ. Κιντώνη: Προτάσεις μεταρρύθμισης της παιδικής προστασίας

82 δομές (Ιδιωτικές – Εκκλησιαστικές και Δημόσιες ) στην Ελλάδα φιλοξενούν 1500 παιδιά. «Η ιδρυματική φροντίδα είναι εξ ορισμού κακοποιητική και έχει συντριπτικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης ενός παιδιού» υποστήριξε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Κωνσταντίνα Κιντώνη, Υπεύθυνη Συνηγορίας Ι Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Η κα Κιντώνη μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” τόνισε την ανάγκη:”Να υπάρχουν κοινοτικές κοινωνικές υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με υλικούς πόρους που θα τους επιτρέπουν να διερευνούν τις οικογενειακές συνθήκες στις οποίες ζει ένα παιδί και να το πλαισιώνουν όταν υπάρχει ανάγκη (πριν η ανάγκη γίνει κίνδυνος)”.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στους τρόπους προς τη μεταρρύθμιση της παιδικής προστασίας είπε πως είναι σημαντικό να: «Να υπάρχουν κοινοτικές κοινωνικές υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με υλικούς πόρους που θα τους επιτρέπουν να διερευνούν τις οικογενειακές συνθήκες στις οποίες ζει ένα παιδί και να το πλαισιώνουν όταν υπάρχει ανάγκη (πριν η ανάγκη γίνει κίνδυνος). Κάθε παιδί. Είτε αυτό είναι σε βιολογική οικογένεια, είτε σε θετή είτε σε ανάδοχη.”

Παράλληλα, η κα Κιντώνη ζήτησε να “υλοποιηθεί ο θεσμός της αναδοχής με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την πραγματική φροντίδα του παιδιού και το κράτος να αναλαμβάνει να καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε παιδιού σε αναδοχή”.

Παράλληλα, σημείωσε πώς: “όπως προβλέπεται ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά με σύνθετες αναπηρίες ή και ψυχικές βλάβες. Δε θα είναι ένα επικερδές επάγγελμα γιατί θα παραμένει αναδοχή με παιδοκεντρικά κίνητρα αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως σήμερα πληρώνονται οι παιδοκόμοι, οι επιμελητές και οι νοσηλευτές στα ιδρύματα θα μπορούν να αμείβονται άνθρωποι που θα αναλάβουν ένα παιδί με πιο σύνθετες ανάγκες στο σπίτι τους”.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να: “δημιουργηθούν μικρές στεγαστικές δομές στην κοινότητα (τυπικά σπίτια, ή διαμερίσματα δηλαδή) οικογενειακού τύπου, όπου θα ζουν λίγα παιδιά (έως 4) με υποστήριξη” προσθέτοντας πως: “Συνήθως στο εξωτερικό αυτές είναι δομές για παιδιά με σύνθετες αναπηρίες που δεν καταφέρνουν να βάλουν σε ανάδοχες οικογένειες και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με παραβατική συχνά συμπεριφορά”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος