Κ. Κατσιμίγας: Αναγκαία η επαναλειτουργία των δρομολογίων του ΟΣΕ

Την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας των δρομολογίων του ΟΣΕ στην αν.Μ.Θ. τόνισε ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας”, ο κος Κώστας Κατσιμίγας μιλώντας σήμερα Πέμπτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Με αφορμή τη διακοπή των δρομολογίων από το 2019, λόγω εργασιών συντήρησης των γραμμών, ο κος Κατσιμίγας τόνισε ότι “το τρένο το προτιμούσαν οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής για τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους, υπηρεσία που έχουν στερηθεί”.

«Αυτό ήταν ένα πλήγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής διότι στερήθηκε ενός τρόπου μεταφοράς το οποίο με τα άλλα μέσα έχει διπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί» είπε ο κος Κατσιμίγας μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (7-4-2022), σημειώνοντας ότι «Το κόστος των μεταφορών με το σιδηρόδρομο ήταν πάρα πάρα πολύ μικρό. Και ο χρόνος παλιά ενός δέματος να έρθει από την Αθήνα στην Κομοτηνή δεν ήταν περισσότερος από 24 ώρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει περιφερειακή αρχή, αιρετοί και τοπική κοινωνία να πιέσουν για την επίλυση του ζητήματος προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων της.

Με την επερώτηση του, όπως εξήγησε, ζητά από την περιφερειακή αρχή να ενδιαφερθεί και να εξηγήσει γιατί δεν επαναλειτουργεί έστω αυτή η παλιά «αναχρονιστική», όπως τη χαρακτήρισε, γραμμή, «η οποία», όπως είπε, «δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων με συρμούς γιατί είναι μια χάραξη η οποία έγινε το 1897» και η οποία, τέθηκε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία από την οθωμανική διοίκηση. «… Αν θέλουμε να μιλάμε για σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές, να μιλάμε για μια καινούργια χάραξη εν πολλοίς η οποία θα επιτρέψει δύο πράγματα: Την περίφραξη της γραμμής και την ήλεκτρο κίνησή της προκειμένου να κινούνται αμαξοστοιχίες με μεγαλύτερες ταχύτητες και με ασφάλεια» είπε ο κος Κατσιμίγας.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης υπενθύμισε ότι ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών απάντησε στη Βουλή ότι στην περιοχή μας έχουν προγραμματίσει μέχρι το 2023 να έχει δοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι Νέα Καρβάλη –Τοξότες, «που», όπως είπε ο κος Κατσιμίγας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής «δεν έχει αρχίσει ακόμη» σημειώνοντας «εκπονείται η μελέτη εδώ και τριάντα χρόνια».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως για την υφιστάμενη γραμμή είχαν πει ότι θα σταματήσει η λειτουργία της για κάποιους μήνες για να γίνει συντήρηση. «Πέρασαν χρόνια, αλλά η συντήρηση αυτή δεν τελειώνει» ανάφερε χαρακτηριστικά.  Μάλιστα συνέκρινε την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη λέγοντας «Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη κινείται σχεδόν μόνο με τρένο και δεν είναι τυχαίο,  εμείς αντί να βελτιωνόμαστε πάμε στο χειρότερο, δεν έχουμε πια ούτε τις σιδηροδρομικές υποδομές και εξυπηρετήσεις που έχουν Αφρικανικές χώρες».

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς ζητά από την περιφερειακή αρχή, αφού διευκρίνισε ότι η περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει έργα, μπορεί, όμως, αν κάποιο έργο ενταχθεί σε εθνικό πρόγραμμα να το χρηματοδοτήσει από τους ευρωπαϊκούς πόρους σημείωσε: «Ζητώ από τον περιφερειάρχη να παρέμβει στην κυβέρνηση και να ζητήσει εξηγήσεις και για τα δύο αυτά πράγματα και για το ότι δεν υπάρχουν δρομολόγια, έστω και αργά για να εξυπηρετηθεί αυτός ο κόσμος με τα οικονομικά προβλήματα που έχει σήμερα και δεύτερον τι γίνεται με αυτά τα οποία λένε σε σχέση με τα υφιστάμενα δίκτυα, ξαφνικά μάθαμε ότι είναι σε προσωρινή αναστολή… ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος