Κ.Χασιώτης: Ο κόσμος θέλει και καταλαβαίνει την καλή μουσική

«Απεικονίσεις», συναυλία μουσικής δωματίου για όμποε και έγχορδα
«Απεικονίσεις» είναι ο τίτλος της συναυλίας μουσικής δωματίου για όμποε και έγχορδα που θα δοθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ). Η συναυλία εντάσσεται στον 3ο κύκλο Μουσικής δωματίου που οργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Δημήτρη Σβυντρίδη. Για την συναυλία συζητήσαμε με τον κ. Κωστή Χασιώτη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

«Είναι μια ιδιαίτερη συναυλία αυτή για διάφορους λόγους. Το πρώτο, ότι έχουμε μια διάδραση ανάμεσα σε δύο τέχνες, τη ζωγραφική και τη μουσική» δήλωσε ο κος Χασιώτης και εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ότι η επιμέλεια θα είναι της εικαστικού, της κας Κατερίνας Γκαγκάκη. Θα προβάλλονται πίνακες από ζωγράφους της εποχής, των κομματιών που θα παίξει το σύνολο. Δηλαδή, θα προβάλλονται πίνακες από την Αναγέννηση, από το Μπαρόκ, τον Ρομαντισμό και τον 20ο αιώνα.

Η άλλη ιδιαιτερότητα της συναυλίας είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ιδιαίτερο σύνολο, που δεν ακούγεται συχνά. «Όμποε θα έχω την ευκαιρία και τη χαρά να παίξω σε τρία όργανα της οικογένειας.» δηλώνει και εξηγεί ότι έτσι θα ακουστούν ήχοι βουκολικοί, σαγηνευτικοί, μυστηριώδείς. «Έχει να κάνει με το ηχόχρωμα του κάθε οργάνου συνθετικά, αλλά και με το πώς είναι γραμμένα τα κομμάτια.» εξήγησε και σημείωσε πως πρόκειται για ένα «ταξίδι» σε βασιλικές αυλές, αλλά και στην ύπαιθρο, στο Παρίσι, στην ελληνική μυθολογία, στο μύθο της Αντιγόνης, την ελληνική μουσική παράδοση.

«Έχουμε πολλούς και καλούς φοιτητές από τη Θράκη στο Τμήμα μας.» δηλώνει με καμάρι για τους μαθητές του ο κος Χασιώτης και υπενθυμίζει ότι πάλι με πρωτοβουλία της κας Λιβεριάδου οι φοιτητές ήρθαν με τη Συμφωνική Ορχήστρα στην Κομοτηνή. « Και τώρα την ευχαριστώ θερμά που ενέκρινε και αυτή τη συναυλία.» δηλώνει αποκαλύπτοντας πως ίσως ξαναέρθει με την ορχήστρα πνευστών του Τμήματος το Μαϊο. «Είναι ένα εντελώς πρωτοποριακό σχήμα, που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το ερευνητικό μέρος του Εργαστηρίου, το οποίο διευθύνω. Πενήντα άτομα υπό τη διεύθυνση του κ. Χασιώτη.» δηλώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το πιο σημαντικό είναι η απήχηση που έχει στον κόσμο. «Την προηγούμενη φορά που παίξαμε η αίθουσα στο Δημοκρίτειο ήταν γεμάτη, παρά το γεγονός ότι το αμφιθέατρο είναι εκτός πόλης. Μια πολύ μεγάλη αίθουσα εκτός πόλης. Με συγκίνησε, οφείλεται στην κα Λιβεριάδου και στους συνεργάτες της, οφείλεται, όμως, και στο γεγονός ότι ο κόσμος θέλει και καταλαβαίνει την καλή μουσική.»
Φώτο: Το σχήμα που θα εμφανιστεί την Κυριακή στην Κομοτηνή ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος