Ικανοποιημένος ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων για την επιδότηση εργοδοτικού κόστους

Την ικανοποίησή του για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ του εργοδοτικού κόστους 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης και 4% στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Η ρύθμιση αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν αποφασίσει να κινηθούν, ασκώντας ένδικα μέσα, προκειμένου να διεκδικήσουν από το ελληνικό κράτος οφειλές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που καθυστερούν από το 2010, σε μια περίοδο περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, και έχουν αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην αποβιομηχάνιση της περιοχής. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ανεξόφλητες οικονομικές αξιώσεις των δικαιούχων έως 31.12.15, που δεν είχαν καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα 2010-2015, θα συμψηφιστούν με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κλπ).

Ικανοποιημένος ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων για την επιδότηση εργοδοτικού κόστους“Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κονδύλια του 12% του εργοδοτικού κόστους, ποσοστό με το οποίο το ελληνικό δημόσιο είχε αναλάβει από το 2009 να στηρίξει παραγωγικές επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές, με βασική αιτιολογία το υψηλό μεταφορικό κόστος. To 2016 η τότε κυβέρνηση ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις που ενεργοποιούσαν τη σχετική νομοθεσία, χωρίς να ρυθμίσει τις οφειλές. Διότι από το 2010, λόγω κρίσης, η συγκεκριμένη υποχρέωση σταμάτησε να εξυπηρετείται. Κανείς, δηλαδή, δεν κατάργησε τη διαδικασία με διάταξη νόμου ανάμεσα στο 2010 και στο 2016, με αποτέλεσμα το ποσό όχι μόνο να μεγαλώνει, αλλά να εγγράφεται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και να φορολογείται ως έσοδο, αφού αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να κατοχυρώσουν τη διεκδίκησή του”.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: “Το θέμα αυτό περιλαμβανόταν εδώ και 10 χρόνια στα αιτήματα ΣΕΒΕ προς τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που συντελέστηκε εις βάρος των επιχειρήσεων της ευαίσθητης παραμεθόριας αυτής περιοχής, μετά την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους 12% και 4% αντίστοιχα. Οι εν λόγω ανεξόφλητες επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις προκάλεσαν οικονομικά προβλήματα στις ίδιες και συρρίκνωσαν την απασχόληση. Μετά από χρόνια οι αποφάσεις έχουν αρχίσει να εκδίδονται και να δικαιώνουν – τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό – τις επιχειρήσεις, αν και όλοι αναγνώριζαν ότι η διευθέτηση του θέματος δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική”.

Ο ΣΕΒΕ χαιρετίζει επίσης την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, σύστασης διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης που θα πρέπει να υποβάλει το πόρισμά της εντός έξι μηνών, με προτεινόμενη Πρόεδρο τη Βουλευτή, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος