Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Μαΐου 2016

Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων

Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σέβεται και να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνει η Ελλάδα έστειλε από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συμμετέχοντας στους επίσημους εορτασμούς της συμπλήρωσης 96 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της Τελετής Αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής σημείωσε συγκινημένος ότι, ως επίκουρος καθηγητής έκανε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Θράκης ενισχύοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη λειτουργία του.
Παράλληλα έδωσε την υπόσχεση ότι θα στηρίξει την συνέχιση της λειτουργία του και την ενδυνάμωσή του. «Θα κάνω ότι μπορώ για να στηριχθεί το πανεπιστήμιο και ιδίως αυτό εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Κομοτηνή: Επίτιμος δημότης Κομοτηνής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Μαΐου 2016
Το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να ασκείται από τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης κατά τρόπο που να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της αντιφώνησης του, στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Κομοτηνής μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην Ξάνθη ο Π. Παυλόπουλος: Εγκαινίασε το κτίριο των Πολ. Μηχανικών

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Μαΐου 2016

Στην Ξάνθη βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, προερχόμενος από την Κομοτηνή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε τα νέα κτίρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης στην Πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων.
Στις δυνατότητες του νέου κτιρίου αναφέρθηκε και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής κ.Καραγιάννης, που τόνισε ότι οι υποδομές που προσφέρει όπως το συνεδριακό κέντρο, προσφέρονται για διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων για την ευρύτερη περιοχή ενώ αναφέρθηκε και στο επίπεδο σπουδών που προσφέρει το Τμήμα, που έχει εξαιρετικές αξιολογήσεις από εξωτερικούς αξιολογητές.

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Μαΐου 2016

Σία Αναγνωστοπούλου: Στοίχημα για την κυβέρνηση η δημόσια και δωρεάν παιδεία

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Μαΐου 2016

Σε συνέντευξη που δόθηκε χθες από το ΔΠΘ , η Υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, με αφορμή και τα χθεσινά εγκαίνια κτηρίου της Πολυτεχνικής Σχολής την Ξάνθης,επισήμανε πως ένας από τους πολλούς στόχους που έχει το υπουργείο, είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέσα στην κρίση τουλάχιστον, να διατηρήσουν την δυναμική τους, να εμπλουτίζουν της κτηριακές υποδομές αλλά και να παραμείνουν τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης και το κρισιμότερο για την κυβέρνηση είναι, να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας και ο σεβασμός για το δημόσιο συμφέρον. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια είπε ,να αλλάξουμε όσα πράγματα υπονόμευαν την δημόσια και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην ακριτική περιοχή της Θράκης είναι και μπορεί να είναι ,ακόμη περισσότερο η βαριά βιομηχανία αυτού του τόπου. Όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ,τα Ανώτατα Ιδρύματα θα είναι η πολιορκητική κριοί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Το Δημοκρίτειο έχει ενταχτεί σε αυτό το προγραμματισμό, με ποσό τον 35 εκατ. που έχει σκοπό να μεταφερθούν όλα τα τμήματα σε καινούργια κτήρια, μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και η αξιολόγηση της ενταξιακής πρότασης θα γίνει τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα», τόνισε η κ. ΑΝαγνωστοπούλου.
Για το δωρεάν εισιτήριο των φοιτητών, είπε ότι υπάρχει μια συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών.
Για τις φήμες κλεισίματος τμημάτων τον ΤΕΙ που υπάρχουν και στα Πανεπιστήμια ,τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός από το υπουργείο, υπάρχει όμως η σκέψη να αναβαθμιστούν μελλοντικά τα ΤΕΙ .
Ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης κλείνοντας την συνέντευξη έδωσε έμφαση στην προσπάθεια που κάνει να ανοίξει περισσότερο το πανεπιστήμιο στην τοπική κοινωνία της Θράκης και σε αυτό πλαίσιο ενέταξε ,την προεργασία που γίνεται με την ΕΡΤ Κομοτηνής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγουν στον αέρα δελτία ειδήσεων σε πέντε γλώσσες(Τούρκικα, Ρώσικα, Βουλγαρικά, Ρουμανικά)σε συνεργασία με καθηγητές και φοιτητές του τμήματος Παρευξείνιων χωρών του ΔΠΘ.

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Μαΐου 2016

Εκπαίδευση

Πανελλαδικές εξετάσεις

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Μαΐου 2016
Αρχίζουν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Αυγούστου. Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι και φέτος 1000 πανελλαδικά, με τα 850 εξ αυτών στα Γενικά Λύκεια και τα 150 στα Επαγγελματικά Λύκεια
«Η έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων σηματοδοτεί έναν σημαντικό σταθμό στις προσπάθειές σας για μια καλή ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία, σε μία εποχή δύσκολη, που χαρακτηρίζεται από κρίση οικονομική και κοινωνική.» αναφέρει σε μήνυμά του για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης.
Στο ίδιο μήνυμα σημειώνει:« Οφείλετε όμως να έχετε διαρκώς στο μυαλό σας ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά μία από τις πολλές ευκαιρίες που θα έχετε στη ζωή σας για πρόσβαση στη γνώση και απόκτηση νέων εμπειριών. Κανένα εμπόδιο και καμία δυσκολία δεν μπορεί να σας αποτρέψει από το να συνεχίσετε να ονειρεύεστε, να ελπίζετε και να επιδιώκετε ένα καλύτερο μέλλον».

Εθελοντισμός-Υγεία

Εγκαίνια Εθελοντικού Κοινωνικού Ιατρείου Κομοτηνής

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Μαΐου 2016
Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 στις 19:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Εθελοντικού Κοινωνικού Ιατρείου Κομοτηνής που στεγάζεται στην Καβείρων 12, στο ισόγειο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και αποτελεί πρωτοβουλία της ομάδας Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω «ΤΟΡΑλλάζω». Η παρουσία όλων των πολιτών είναι τιμή για όσους έχουν την ανάγκη μας.
Το Ιατρείο δέχεται υγειονομικό υλικό – φάρμακα τις μέρες και ώρες λειτουργίας του, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 18:30 έως τις 20:30 μ.μ.

Ιστορικά Μνημεία
Κινδυνεύει με πτώση το τοξωτό γεφύρι της Θράκης στη Ροδόπη;

ΣΟΣ εκπέμπει η Μεσαιωνική Γέφυρα Ιάσμου για παρεμβάσεις στη βασική μεγάλη τοξωτή καμάρα, καθώς έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάβρωση και υπάρχει κίνδυνος πτώσης της Ιστορικής γέφυρας, αν προχωρήσει η διάβρωση από τις συνεχείς βροχές.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο παλαιότερος πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κωνσταντίνος Σαραντάκος, ο οποίος γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή το ανάγλυφο της Ροδόπης, αλλά και όλα τα Ιστορικά Μνημεία της.
«Απευθύνθηκα στην αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θράκης να τους μεταφέρω την εικόνα αλλά και τη διάθεση του Συλλόγου μας να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες, για να μην κινδυνεύσει με πτώση η γέφυρα και τότε το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς χρειάζεται επικάλυψη με τσιμεντοκονίαμα, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού από την Βυζαντινή Εφορεία…Αυτό που μου απάντησαν είναι πως, υπάρχει θέμα κόστους και προσωπικού… Εύχομαι να μην δούμε την πτώση της γέφυρας, που είναι ιστορική διαχρονική απόδειξη του Ελληνισμού στη Θράκη, όπως αυτής στην Πλάκας της Ηπείρου», δήλωσε από το ραδιοθάλαμο της ΕΡΑ Κομοτηνής ο κ. Σαραντάκος.

Αυτοδιοίκηση

Δήμος Μύκης: Ενημέρωση ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Μαΐου 2016
Με αποφάσεις του δημάρχου Μύκης έχουν συσταθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο επιτροπές. Προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία με τη διατήρηση και ενίσχυση του βιολογικού φραγμού ενάντια στον ιό της λύσσας, εφαρμόζονται εμβολιασμοί. Το πλήθος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εμβολιάζονται ετησίως ξεπερνά τα τετρακόσια. Ταυτόχρονα, με στειρώσεις των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αυξάνεται ο πληθυσμός των στειρωμένων ζώων.
Ωστόσο, παρά την προσπάθεια που στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του δήμου καταβάλλεται, ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει αυξηθεί σημαντικά προκαλώντας πολλές φορές τη δυσαρέσκεια των κατοίκων.
Επισημαίνεται ότι:
Η αρμοδιότητα και οι ευθύνες του δήμου περιορίζονται μόνο στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Οι παραβάσεις των διατάξεων του σχετικού νόμου, περιλαμβάνουν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα που ξεκινούν από τα εκατό ευρώ και φτάνουν στις 30.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα διπλασιάζονται κάθε φορά. Οι συμπολίτες μας που έχουν δεσποζόμενα ζώα, οι φίλοι κυνηγοί και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι, θα πρέπει να τηρούν τις προϋποθέσεις που επιβάλλει η νομοθεσία για τους κατόχους των δεσποζόμενων ζώων.
Υπενθυμίζεται ότι αν δεν τηρηθούν όλα τα παραπάνω θα υπάρξουν οι νόμιμες κυρώσεις.

Πολιτισμός

Σήμερα και ώρα 7.30 στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη εκδήλωση του Επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή, που διοργανώνουν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας . Ομιλήτρια θα είναι η κα. Ελένη Παπαγιάννη Επίκουρη Καθηγήτρια Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της εισήγησης θα είναι: «Εργαστήρια Παραγωγής Σαρκοφάγων Ρωμαϊκών Χρόνων»

Αστυνομικό Δελτίο

Σύλληψη 2 υπηκόων Βουλγαρίας για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα

Κατασχέθηκαν 435 γραμμάρια καπνού

Συνελήφθησαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Νυμφαίας Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ένας 56χρονος και μια 63χρονη, κατηγορούμενοι για παράβαση τη νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.
Η ποσότητα του λαθραίου καπνού κατασχέθηκε.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Αθλητική Ενημέρωση
Ο Αστέρας Καβάλας Κυπελλούχος ΕΚΑΣΑΜΑΘ

Παρουσία του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου και πλήθος παραγόντων της ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης αλλά και της περιοχής , ο Αστέρας Καβάλας επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί , κερδίζοντας στον τελικό του Κυπέλλου της ΕΚΑΣΑΜΑΘ την μαχητική Φιλία Ορεστιάδος με 69-41. Η ομάδα της Καβάλας πήρε από την αρχή το προβάδισμα , συντηρώντας μια διαφορά πάνω απο δέκα πόντους , κλείνοντας το ημίχρονο με 31-18. Στο τρίτο δεκάλεπτο η Φιλία προσπάθησε για την ανατροπή,μείωσε στους 7 τη διαφορά, όμως η μεγάλη αστοχία από την περιφέρεια δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει τη νίκη . Είναι χαρακτηριστικό πως είχε μόλις ένα εύστοχο τρίποντο σε όλο το παιχνίδι , έναντι οχτώ του Αστέρα . Στο 4ο δεκάλεπτο ο Αστέρας μπήκε πιο δυνατά , αυξάνοντας τη διαφορά πάνω απο τους 20 πόντους στο 35´ και κάπου εκεί κρίθηκε ο τελικός .
Δεκάλεπτα : 8-19 18-31( ημιχρονο ) 34-45 41-69 (τελικό)
Πριν την έναρξη του αγώνα ο πρόεδρος της Ελληνικής ομοσπονδίας , Γιώργος Βασιλακόπουλος , απένειμε τιμητική πλακέτα στην σύζυγο του Τάσου Χαραλαμπίδη που έφυγε πρόσφατα απο τη ζωή , Μαρία Χαραλαμπίδου . Ο κ. Χαραλαμπίδης διατέλεσε πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ από το 1981 έως το 2011, ενώ η Μαρία Χαραλαμπίδου έκανε και την απονομή του Κυπέλλου , που πλέον φέρει το όνομα .

Μεγάλη νίκη για τη Δόξα Προσκυνητών στην Καβάλα

Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στα πλέι οφ ανόδου για τη Γ´ Εθνική η πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Θράκης , Δόξα Προσκυνητών. Η ομάδα της Ροδόπης κέρδισε με 2-1 μέσα στην Καβάλα τον πρωταθλητή Καβάλας Ηρακλή , κάνοντας αποφασιστικό βήμα για τη συνέχεια . Η Δόξα ήταν ανώτερη στο 1ο ημίχρονο και κατάφερε να προηγηθεί με τον πρώτο σκόρερ της τον Βάσκο στο 30´. Το 0-2 θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα για τους φιλοξενούμενους καθώς είχαν αρκετές ευκαιρίες στο 1ο μέρος. Στο 51´ όμως ο Βάσκος και πάλι, με πολύ ωραία προσωπική ενέργεια και πλασέ πάνω απο τον τερματοφύλακα έκανε το 0-2. Πέντε λεπτά αργότερα , στο 56´, ο Βαλαβανόπουλος μείωσε σε 1-2 , δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι . Από εκείνο το σημείο και μέχρι το 80´ οι γηπεδούχοι πίεσαν ασφυκτικά , μην καταφέρνοντας όμως να αξιοποιήσουν κάποια απο τις ευκαιρίες που δημιούργησαν. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Δόξα μπορούσε να καθαρίσει το παιχνίδι στις ευκαιρίες που δημιούργησε στην κόντρα , έμεινε όμως το 1-2 μέχρι τέλους .
Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου ο Ορφέας Ξάνθης κέρδισε 2-0 το Διδυμότειχο και έτσι πλέον Ορφέας Ξάνθης και Δόξα Προσκυνητών είναι στην κορυφή με 3 βαθμούς και παίζουν μεταξύ τους στο ΔΑΚ Κομοτηνής την ερχόμενη Τετάρτη στις 5μμ, για τη 2η αγωνιστική του ομίλου .

Ροδόπη ´87 – Παλαίμαχες Ροδόπης ´87 3-3

Σε ένα παιχνίδι γιορτή για το γυναικείο ποδόσφαιρο, η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Ροδόπης ´87, αντιμετώπισε το απόγευμα της Κυριακής την ομάδα παλαιμάχων του συλλόγου , με το παιχνίδι να λήγει ισόπαλο 3-3. Είναι η 3η φορά που γίνεται ο συγκεκριμένος αγώνας στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και τα έσοδα φέτος θα διατεθούν στο ίδρυμα . Στο αγωνιστικό κομμάτι η Ροδόπη ´87 προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο, με τις Παλαίμαχες να ισοφαρίζουν στην επανάληψη δύο φορες σε 2-2 και στο τελικό 3-3. Την παράσταση έκλεψε η πρόεδρος της ομάδος , Τασούλα Περιβολοπούλου , η οποία αγωνίστηκε για ένα διάστημα στο 1ο ημίχρονο και ένα στο 2ο, σκοράροντας μάλιστα με πέναλτι το 3ο γκολ της ομάδος των παλαιμάχων . Η αρχηγός και προπονήτρια της Ροδόπης ´87, Βίκυ Περιβολοπούλου , αγωνίστηκε από ένα ημίχρονο με κάθε ομάδα , σκοράροντας με απευθείας εκτέλεση φάουλ για λογαριασμό των παλαιμάχων .
Για την ιστορία τα γκολ πέτυχαν για τη Ροδόπη ´87 οι Πατεράκη (2) και Πανίδου , ενώ για τις Παλαίμαχες σκόραραν οι Βίκυ Περιβολοπούλου , Σκουρογιάννη και Τασούλα Περιβολοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος