Η υφαλμύρωση απειλεί τους αγρότες της Ροδόπης

Η υφαλμύρωση απειλεί τους αγρότες της Ροδόπης. Χιλιάδες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης κινδυνεύουν να μείνουν τελείως αναξιοποίητες, καθώς οι αγρότες –ιδιοκτήτες τους, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν νερό από μακρινές αποστάσεις για να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους ή να αφήσουν ακαλλιέργητη τη γη τους.

Η αύξηση της ποσότητας αλατιού στα γλυκά νερά, λόγω της εισαγωγής θαλασσινού νερού, αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο για τους ιδιοκτήτες γης σε πολλούς οικισμούς της περιοχής: από την Ξυλαγανή, το Νέο Σιδηροχώρι, τα Παγούρια μέχρι τη Μέση και τη Γλυφάδα, στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται κοντά στην Παραλιακή Ζώνη.
«Χρόνια τώρα είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα» δηλώνει στο www.ertnews.gr ο κος Νίκος, κάτοικος της Γλυφάδας και σημειώνει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι χρόνια με την καλλιέργεια του βαμβακιού η υφαλμύρωση είναι για τους συγχωριανούς του αγρότες επίσης, αλλά και για τους άλλους καλλιεργητές της περιοχής το νούμερο ένα πρόβλημα. «Πρέπει να κάνει κάτι η πολιτεία» προσθέτει στο www.ertnews.gr ο κος Θανάσης από τον γειτονικό οικισμό της Μέσης. Παρατηρεί στις κουβέντες των συγχωριανών του συχνές αναφορές στο ζήτημα και σημειώνει « πολλοί ήδη απλώνουν δίκτυο 5 χιλιόμετρα για να μεταφέρουν νερό από αλλού και να καταφέρουν έτσι να στηρίξουν τις παραγωγές, το εισόδημά τους, άρα και τις οικογένειές τους».

Τα προγράμματα νιτρο-ρύπανσης για τη μείωση της κατανάλωσης των χημικών με παράλληλο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων στην ελληνική ύπαιθρο που εφαρμόζονται από το αρμόδιο Υπουργείο τη διετία 2022-2023 είναι «σταγόνα στον ωκεανό», όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς το πρόβλημα έχει διογκωθεί.

Μόνο στην περιοχή του Νέου Σιδηροχωρίου, όπως σημείωσε στο www.ertnews.gr ο πρόεδρος της ΤΚ Νέου Σιδηροχωρίου, ο κος Μανίτσας το πρόβλημα αγγίζει μια μεγάλη έκταση 5000 στρεμμάτων. Με αποτέλεσμα πολλές εκτάσεις είτε να μένουν ακαλλιέργητες στο σύνολό τους, όπως σημείωσε, είτε η παραγωγή να είναι κατακόρυφα μειωμένη.
Μόνιμη επωδός όλων των αγροτών που ήρθαν ήδη αντιμέτωποι με το πρόβλημα: «Η πρόληψη της διάβρωσης των εδαφών» λένε και προσθέτουν και «η βελτίωση της ποιότητας τους» καταλήγοντας με νόημα « για να σωθεί, ό,τι ακόμη σώζεται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος