Η Π. Καλαποθαράκου στην ΕΡΤ Κομοτηνής: Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει και ασύδοτη αγορά

“Δυστυχώς δεν υπάρχει οργανωμένο κίνημα καταναλωτών στην Ελλάδα με δυνατή φωνή, να διαδραματίζει παρεμβατικό ρόλο στην αγορά. Αυτό το χρονικό διάστημα που υπάρχει ένα ράλι τιμών σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα”.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας «Η παρέμβαση», Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αναφερόμενη στο κύμα ανατιμήσεων που ήδη έχει προκαλέσει και κρούσματα αισχροκέρδειας.
«Ενώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι Ενώσεις Καταναλωτών επιδοτούνται από το κράτος, εδώ στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι πως οι συνδρομές των εθελοντών μελών είναι ελάχιστες, για να βοηθήσουν το έργο μιας ενεργούς Ένωσης Καταναλωτών και με τους ειδικούς που θα πρέπει να αναλύει τα δεδομένα και να βγάζει την επιχειρηματολογία βάσει της οποίας θα πρέπει να διεκδικούμε και για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, αλλά και τον καίριο παρεμβατικό ρόλο της Πολιτείας για την προστασία των καταναλωτών. Επιπλέον πέρα από την μη χρηματοδότηση ακριβώς για να προστατεύονται οι πολίτες από τις ανατιμήσεις και τα κρούσματα αισχροκέρδειας, υπάρχει και προσπάθεια θεσμικής υποβάθμισης», υπογράμμισε η κ. Καλαποθαράκου.
Σε ό,τι αφορά τους αυξημένους λογαριασμούς της ΔΕΗ που ήλθαν πρόσφατα, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ υποστηρίζει, πως υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας για το πώς προέκυψαν αυτές οι αυξήσεις και θα έπρεπε να γίνει η απορρόφηση των αυξήσεων από τις επιχειρήσεις στο κομμάτι των αγαθών και όχι να γίνει μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.
«Θα έπρεπε να έχουμε καταναλωτική συνείδηση, η οποία θα αφορά όλους τις τομείς της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας και όχι να εγγραφόμαστε σε μια ένωση, μόνο όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο σοβαρό θέμα(λόγου χάρη τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και μόλις αυτό λυθεί εγκαταλείπουμε και την ένωση. Αυτό σίγουρα πρέπει να κτισθεί από την μικρή ηλικία, μέσω μαθήματος στα σχολεία, που ίσως θα πρέπει να εισαχθεί», υποστήριξε η κ. Καλαποθαράκου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 25 Οκτώβρη θα διεξαχθεί μια ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ και Παρέμβαση, σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας-ΡΑΕ- για το θέμα των αυξήσεων στο ρεύμα.
«Η επιδότηση των προμηθευτών του ηλεκτρικού ρεύματος, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός -3 λεπτά του ευρώ στις 300 kw, περίπου 9 ευρώ το μήνα- δυστυχώς δεν καλύπτει το καπέλο των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι σχεδόν ψίχουλα και περιμένουμε επιπλέον οικονομική στήριξη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συνθήκες. Ελεύθερη αγορά, δεν σημαίνει και ασύδοτη αγορά, υπάρχουν και κανόνες», τόνισε καταλήγοντας η κ. Καλαποθαράκου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος