Ι. Μακρή: Πραγματοποιήθηκαν 15.700 ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά στη Ροδόπη

7.471 παιδιά εξετάστηκαν συνολικά από παιδίατρο, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο και ορθοπεδικό, 3.546 εκ των οποίων εξετάστηκαν στη Βουλγαρία (Sandanski, Blagoevgrad) και -3.925 παιδιά εξετάστηκαν στην Ελλάδα (σε Κομοτηνή, Ίασμο και Μαρωνεία – Σαπών) στο Κινητό Πολυϊατρείο για παιδιά «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του έργου Intersyc II στην υλοποίηση του οποίου συμμετείχε και ο δήμος Κομοτηνής με τον Α.Ο. Κ. Καραθεοδωρή.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 15.700 εξετάσεις από: παιδίατρους, ωριλά, οφθαλμιάτρους, οδοντιάτρους κ.α. ειδικότητες. Η ηλικία των παιδιών ήταν 5 έως 14 ετών. 9 ετών έως 14 ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, 47% επί του συνόλου των εξετασθέντων.

«Τουλάχιστον 2000 παιδιά έφυγαν μετά την προληπτική εξέταση με μια παραπομπή, με μία διασύνδεση που έπρεπε να γίνει είτε σε παιδίατρο, είτε σε ωρυλά, οφθαλμίατρο και οδοντίατρο που σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω. Βρέθηκε δηλαδή ότι αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (14-10-2021) η Συντονίστρια Βορείου Ελλάδος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η κα Ιωάννα Μακρή.

Ειδικότερα, στις οφθαλμολογικές εξετάσεις το 37% των παιδιών φάνηκε να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την όρασή τους και «δια-συνδέθηκαν» με οφθαλμίατρο. Στις οδοντο-ιατρικές εξετάσεις φάνηκε ότι το 69,64% των παιδιών χρειάζονται επιπλέον ιατρική φροντίδα από ορθοδοντικό ή οδοντίατρο. «Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη για να εκπαιδευτούν καλύτερα όσον αφορά στην στοματική υγιεινή» ανέφερε η κα Μακρή και στάθηκε στα εξής παραδείγματα:Το 44% των παιδιών έδειξε ότι χρειάζονται σφράγισμα. Το 42% είχαν τερηδόνα. «Τα ποσοστά δείχνουν ότι καθημερινά οι γονείς ακόμη και αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα αμελούν να τα πάνε στον οδοντίατρο» σημείωσε η κα Μακρή επισημαίνοντας ότι «Οι προληπτικές αυτές εξετάσεις ανέδειξαν ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη προσοχή και περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν τη δική τους υγεία».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει οι γονείς, παρά τις δυσκολίες, να μην εφησυχάζουν αντιθέτως να δίνουν στα παιδιά το καλύτερο που αφορά στην υγεία. «Κάνουμε δράσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης. Στόχος μας δεν είναι να παρεμβαίνουμε σε θέματα που αφορούν τα παιδιά αλλά να προλαμβάνουμε γι αυτό και η προληπτική ιατρική υλοποιείται από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε η κα Μακρή.

Μέσα στον Νοέμβριο Κινητές Μονάδες Ιατρικής Προληπτικής θα βρίσκονται στη Δράμα και μετά στη Θάσο, ενώ η προσπάθεια του Οργανισμού συνεχίζεται καθημερινά γιατί όπως τόνισε η Συντονίστρια σήμερα διαπιστώνεται ότι: «Τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς τους χρειάζονται την εκπαίδευση, την ενημέρωση».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ουσιαστική η στήριξη των ιατρών στις προσπάθειές αυτές. «Ενώνουμε δυνάμεις η συνεργασία γίνεται με τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, την ΤΑ, τα δημόσια νοσοκομεία τους ιδιώτες γιατρούς, τους ΙΣ και τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους σε κάθε περιοχή και όλοι οι γιατροί είναι εθελοντές» είπε για να καταλήξει επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι: «Σε όλες τις περιοχές η εθελοντική συμμετοχή των γιατρών είναι πολύ συγκινητική βρίσκονται με πολύ μεγάλη αγάπη κοντά στα παιδιά για να τους παρέχουμε το δικαίωμα τους στην υγεία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος