Η Κομοτηνή πόλη -κόμβος των Νεοελληνικών Σπουδών

Την Κομοτηνή, ως πόλη- “κόμβο των Νεοελληνικών Σπουδών” βλέπει ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ , ο κος Μανώλης Βαρβούνης και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει ότι αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του ιδιού και των συναδέλφων του και όχι τυχαία.

Όπως εξήγησε σήμερα στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (2-3-2022) αυτός ο στόχος δεν έχει τεθεί τυχαία, καθώς, όπως είπε, οι Νεοελληνικές Σπουδές με την έννοια που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνουν ταυτοχρόνως και γλώσσα και ιστορία και πολιτισμό. “Δεν ισχύει αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε «Νεοελληνιστές» και εννοούμε αυτούς που ασχολούνται με την Νεοελληνική Λογοτεχνία” είπε και εξήγησε πως “Είναι όλα μαζί: Ιστορία, διδασκαλία ελληνικής γλώσσας, λαογραφία και πολιτισμός, όλα αυτά είναι Νεοελληνικές Σπουδές”. Όπως είπε: “Όταν λέμε θέλουμε να κάνουμε την Κομοτηνή Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών εννοούμε στο σύνολο αυτών. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό , παρά μόνο η Σχολή μας που έχει όλες της ειδικότητες”.

Αναφερόμενος στην ίδρυση Αγγλόφωνου Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών σημείωσε ότι πέρασε από τη Σύγκλητο και οι διαδικασίες “προχωρούν” με τους πρώτους φοιτητές να κάνουν την άφιξή τους “από το νέο ακαδημαϊκό έτος”.

Σε αυτό το σημείο ο κος Βαρβούνης ανέφερε για τη Σχολή του ότι το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών προσφέρουν μια μοναδικότητα “τέτοια τμήματα δεν υπάρχουν πουθενά στην Ελλάδα” είπε. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ” Η Ακαδημαϊκή παράδοση άρχισε να δομείται τριάντα χρόνια πριν. “Οφείλουμε να αναδείξουμε αυτή τη μοναδικότητα της Σχολής” σημείωσε. Όσον αφορά στην απάντηση του στο ερώτημα γιατί σπουδές στην Κομοτηνή; Ο κος Βαρβούνης στέκεται πάλι “στη μοναδικότητά του” και προσθέτει επίσης “για τα μνημεία, την ιστορία, τον τόπο” επισημαίνοντας πως “Πουθενά αλλού δεν μπορεί να σπουδάσει κανείς σε τέτοιο εύρος το αντικείμενο της Εθνολογίας ή των Παρευξεινίων χωρών”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος