Ι. Καραφυλλίδης: Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και οι επιδράσεις της στην καθημερινότητα των ανθρώπων

Για το πρώτο διεθνές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική, τόσο η διδασκαλία του, όσο και η συγγραφή της διατριβής, μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (18-5-2022) ο Ιωάννης Καραφυλλίδης,ο διευθυντής του προγράμματος.

«Απευθύνεται σε επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο» είπε και σημείωσε πως είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα πολύ λίγα στην Ευρώπη. «Οι κβαντικοί υπολογιστές και οι κβαντικές τεχνολογίες αποτελούν τον κορμό της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης η οποία αναμένεται να έχει σημαντικότατες επιδράσεις σε όλες τις επιστήμες, στη λειτουργία επιχειρήσεων καθώς και στην υγεία και την καθημερινότητα των ανθρώπων» είπε ο κος Καραφυλλίδης.
Όπως εξήγησε η δεύτερη Κβαντική Επανάσταση ξεκίνησε μετά από το 2005-2006. “Η πρώτη Κβαντική Επανάσταση έδωσε τους υπολογιστές, τις τηλεπικοινωνίες, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τώρα περνάμε στη δεύτερη φάση της όπου οι κβαντικοί υπολογιστές και οι κβαντικές τεχνολογίες θα κυριαρχήσουν” προέβλεψε ο διευθυντής του Προγράμματος.
Διευκρίνισε δε ότι δεν χρειάζεται οι υποψήφιοι φοιτητές και οι υποψήφιες φοιτήτριες να έχουν καμία απολύτως γνώση κβαντικής μηχανικής, καθώς όλη η απαραίτητη γνώση της κβαντικής μηχανικής θα δοθεί μέσα από τα τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. «Γι’ αυτό και απευθύνεται σε μια μεγάλη γκάμα φοιτητών έχει έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα, η πρόσκληση απευθύνεται σε διπλωματούχους πολυτεχνικών σχολών, τμημάτων θετικών επιστημών, τμημάτων βιολογίας, πληροφορικής και δεν χρειάζεται κανείς να έχει καμία απολύτως γνώση της κβαντικής μηχανικής».
Σύμφωνα με τον κο Καραφυλλίδη οι Κβαντικοί Υπολογιστές δεν είναι απλώς κάποιοι ταχύτεροι υπολογιστές σαν κι αυτούς που έχουμε στο σπίτι ή στο γραφείο. «Είναι εντελώς ένα νέο είδους υπολογιστών, εκτελούν μια εντελώς διαφορετική άλγεβρα, επιλύουν προβλήματα που αδυνατούν να επιλυθούν από άλλους υπέρ-υπολογιστές» είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «οπουδήποτε οι κλασσικοί υπολογιστές επιλύουν προβλήματα της κοινωνίας, οι κβαντικοί υπολογιστές θα λύσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και θα προχωρήσουν προς το καλύτερο την κοινωνία και την ανθρωπότητα».
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν θα βρουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στον διαδικτυακό ιστότοπο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ. 36 εκπαιδευτικοί θα υποδεχτούν 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές με τους τελευταίους να γνωρίζουν από τώρα ότι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δωρεάν τους κβαντικούς υπολογιστές της IBM.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος