Η ΕΛΜΕ Ροδόπης για την έναρξη της νέας χρονιάς

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης χαιρετίζει την έναρξη μιας ακόμα δύσκολης σχολικής χρονιάς και εύχεται καλή δύναμη σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, γονείς και πάνω απ’ όλα στους μαθητές και μαθήτριές του Νομού.

“Οι εκπαιδευτικοί υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά με ανάμεικτα συναισθήματα. Χαιρετίζουμε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι 11.700 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται ήδη στα σχολεία για να καλύψουν ένα μέρος από τα τεράστια οργανικά κενά μετά από 12 χρόνια μηδενικών διορισμών. Σημαντική επίσης κρίνεται η έγκαιρη κάλυψη χιλιάδων λειτουργικών κενών από αναπληρωτές συναδέλφους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θεωρούμε απαραίτητο τα κενά που έχουν απομείνει να καλυφθούν εντός του Σεπτεμβρίου” αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης.

Παράλληλα σημειώνεται ότι “τίθενται σημαντικά ζητήματα που δημιουργούν έντονο προβληματισμό”.
Ειδικότερα,
α) Άλλη μια χρονιά ξεκινά με το πρόβλημα του κορωνοϊού να σκιάζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Εί-ναι σημαντικό ότι οι εκπαιδευτικοί κατά 90% είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αναπτύξει ανοσία λόγω νόση-σης. Ωστόσο τα μέτρα προστασίας της σχολικής κοινότητας που έχουν ανακοινωθεί κρίνονται επιεικώς απο-σπασματικά, ανεπαρκή και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός σχολικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα κρίνε-ται απαράδεκτο το γεγονός ότι για να ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος θα πρέπει να βρεθεί θετικό πάνω από το 50% των μαθητών. Επίσης, ο τρόπος ιχνηλάτησης των κρουσμάτων που προτείνεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα δε λαμβάνει υπόψη ότι οι μαθητές δεν έχουν σταθερές θέσεις, καθώς μετακινούνται στα διάφορα εργαστήρια και ειδικές αίθουσες (Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής, Μουσικής, Τεχνολογίας) και στα Λύκεια οι μαθητές μετακινούνται στις αίθουσες Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού. Το παράδειγμα αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο σχεδιασμός είναι εκτός σχολικής πραγματικότητας..Το ζήτημα με τις σχολικές καθαρίστριες εξακολουθεί να ταλανίζει πολλά σχολεία. Ως επιστέγασμα των άστοχων ενεργειών, που στο παρελθόν οδήγησαν τρεις φορές στην αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων, έρχεται η εντολή του Υπουρ-γείου Παιδείας να συμπτυχθούν τα τμήματα των Προσανατολισμών της Γ΄ Λυκείου που έχουν κοινά μαθήμα-τα. Αυτό οδηγεί πρακτικά στη δημιουργία τμημάτων Κατεύθυνσης με τον ανώτατο επιτρεπτό αριθμό 24-25 μαθητών. Αντί δηλαδή να έχουμε αποσυμφόρηση, οδηγούμαστε σε πάστωμα των παιδιών σε αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες κατά παράβαση κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου. Έτσι λοιπόν στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους τίθεται σε δεύτερη μοίρα η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Συνάμα από παιδαγωγικής πλευράς υποβαθμίζεται έτι περαιτέρω η ποιότητα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία. Πολύ φοβόμαστε ότι θα επιβεβαιωθούμε για τέταρτη συνεχή φορά προβλέποντας ότι με αυτά τα μέτρα οδηγούμαστε στο 4ο κλείσιμο των σχολείων.
β) Η έλλειψη σχολικής στέγης στην Κομοτηνή είναι πια εμφανής. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Η αστυφιλία οδηγεί από τη μια σε αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών σχολείων και από την άλλη στα σχολεία της πόλης δημιουργούνται ασφυκτικές καταστάσεις. Σήμερα, και όχι αύριο, είναι η ώρα να δρομολογηθούν λύσεις.
γ) Για άλλη μια φορά κατά την προσφιλή της τακτική η Υπουργός Παιδείας έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ε-ντός του Ιουλίου ένα τεράστιο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, το οποίο τελικά έγινε νόμος με τις ψήφους μόνο της κυβερνητικής παράταξης. Ο νόμος ανοίγει μια σειρά από τεράστια ζητήματα: αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, επιλογή στελεχών εκπαιδευτικών δομών, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Συλλόγους Διδασκόντων και μεταφορά τους στους Διευθυντές κτλ. Για τα θέματα αυτά τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΕΛΜΕ Ροδόπης θα επανέλθουν με ειδικότερες αναλύσεις, τοποθετήσεις και πλαίσια δράσης στο άμεσο μέλλον.
δ) Όσο αφορά περί εξωδίκων εις βάρος συναδέλφων (διευθυντών-υποδιευθυντών και συλλόγων καθηγητών) που έχει σχέση με την διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς θεωρούμε ότι «χτυπούν» σε λάθος πόρτα και να απευθυνθούν οι αποστoλείς των εξωδίκων στα όργανα που λαμβάνουν τις όποιες αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία.

Και η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Μιχάλης Βασιλειάδης και ο αντιπρόεδρος Ε. Λίτσος καταλήγει: “Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ